Kako se ponašati u slučaju potresa | Hercegovina.Info

Kako se ponašati u slučaju potresa

Kako se ponašati u slučaju potresa
U letku se nalaze praktične informacije kako se pripremiti, te što učiniti tijekom i poslije potresa.

"Ako se snažan potres dogodi u naseljenom području, često nastaju katastrofalne posljedice za stanovništvo uz veliku materijalnu štetu. Stoga ćemo vam s Pravilima ponašanja i zaštite u slučaju potresa pokušati olakšati teške trenutke u životu do kojih može doći već danas. Stoga proučite ova pravila i s njima upoznajte članove Vaše obitelji, kako biste znali što činiti u trenutcima podrhtavanja tla (potresa). Posebno je važno poučiti djecu kako se zaštiti u ovakvim situacijama", navode iz Uprave.

"Vrijeme za pripremu kako se zaštititi od potresa je danas, ne sljedeći dan ili vikend ili nakon potresa. Potres se može dogoditi svaki dan i točno je da ne postoje stvari koje možemo učiniti kako bi smanjili njihovu štetu. Zato zaštitite svoju obitelj, poduzmite akciju kako bi smanjili ozljede, gubitak života i štetu na imovini. Koristite ovu uputu koja vam može pomoći da se pripremite, kako bi se osigurali vi i vaši najmiliji i bili spremni prije, tijekom i nakon potresa", naveli su iz Uprave civilne zaštite ZHŽ-a.

Inače, na području Bosne i Hercegovine godišnje bude zabilježeno stotinjak potresa slabijeg i jačeg intenziteta, potvrdio je nedavno Rusmir Gorušanin, stručni suradnik u Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost i nekog jačeg potresa na području BiH, posebno u istočnoj i zapadnoj Hercegovini, Tomislavgradu, Grudama, Livnu, u dijelu prema Crnoj Gori i sve do Jadrana.

Letak možete preuzeti OVDJE.