Kako preživjeti avionsku nesreću

Avionski prijevoz, s  2.5 milijardi putnika godišnje, jedan je od najprometnijih, no ujedno on je jedan i od najsigurnijih. Iako pomisao da ste zatvoreni u metalnu cijev omotanu visokozapaljivim gorivom koja juri 800 kilometara na sat na visini od 10 000 metara u vas tjera strah, ipak razloga za preveliku brigu nema.

Naime, čak u 95 posto avionskih nesreća postoje mnogobrojni preživjeli, a čak oni koji su smrtno stradali, nisu poginuli od samog udara aviona u tlo, već od gušenja vrlo toksičnim dimom koji ubrzo ispuni kabinu. Kako biste upravo vi bili među onim sretnicima koji su izbjeglli ono najgore potrebno je slijediti nekolicinu koraka koji će vašu šansu za preživljavanjem udesetorostručiti.

Ponajprije,  odjenite udobnu odjeću dugih rukava i nogavica od nezapaljivih materijala kao što su pamuk ili vuna. Vuna je čak najbolji izbor jer ima dobra izolacijska svojstva čak i kada je mokra, u slučaju da avion prisilno sleti u vodu, kako ne biste dobili hipotermiju.

Također, obujte udobnu zatvorenu obuću kao što se tenisice ili stare cipele. Potrebno je da vam je tijelo što više pokriveno kako ne biste zadobili ozbiljne opekotine opasne po život u slučaju da se avion zapali pri udaru u tlo ili vodenu površinu.

Photo AFP  
Sjedala koja život znače

Također, uvelike će vam šansu za preživljavanjem uvećati dobar izbor sjedala. Iako takvo sjedalo, koje stručnjaci za sigurnost u avioprijevozu još nazivaju 'svetim gralom' ovisi o vrsti nesreće i mjesta udara u trup aviona, sjedala na zadnjem dijelu aviona su u većini slučajeva najsigurnija.

Statistika čak govori da su vam šanse za preživljavanje nesreće veće za 40 % ako sjedite straga.  Uz stražnja sjedala dobra su i ona koja su smještena kraj prolaza i blizu sigurnosnog izlaza. Također dobro je mjesto pokraj prozora koji je ujedno sigurnosni izlaz i automatski se otključava ako se dogodi nesreća.

Kako biste dobili željena mjesta, potrebno je doći u zračnu luku barem tri sata prije ukrcavanja za let kako bi bila slobodna. Možete i provjeriti na stranicama pojedine aviokompanije koja sjedala su vam najbolja te i njih 'bookirati'. Još jedna važna napomena vezana uz sjedala. Pri ulasku u avion izbrojite koliko ima sjedala od ulaza do vašeg sjedala kako biste čak i u gustom dimu i potpunom mraku mogli napipati svoj put prema sigurnosti.

Napravite dobar plan

Nadalje, važno je dobro proučiti sigurnosnu karticu koja se nalazi na vašem sjedalu te pažljivo poslušati sigurnosne upute koje se prikazuju na monitoru ili objašnjavaju stjuardese. Koliko god vam se ovo činilo nepotrebnim ili mislite da ih već znate, opet ih obavezno proučite jer uputstva u njima bi vam mogla spasiti život.

Photo AFP  
Bitno je i izraditi vlastiti plan evakuacije ako dođe do nesreće. Prije samog udara aviona u tlo imate nekoliko minuta kako biste procijenili situaciju, što je vrlo bitno. Pokušajte odrediti vrstu površine u koju avion udara, pogledajte oko sebe gdje su izlazi, ostanite mirni i ne paničarite jer ćete tako brže trošiti kisik kojeg više nema dovoljno.

Prije samog udara zauzmite 'brace' položaj kako biste umanjili ozljede pri udaru. 'Brace' položaj je kada noge spustite na tlo, glavu naslonite na sjedalo ispred vas ili kada se sagnete i rukama obuhvatite svoje gležnjeve. Ovakav položaj neutralizirati će učinke G-sile i nakon samog udara biti ćete pri svijesti što je važno jer imate oko dvije minute prije nego se avion ispuni toksičnim dimom od čijeg gušenja najviše ljudi i umire, a ne od samog udara.

Važnost vezivanja pojasa uvijek je potrebno dodatno naglasiti. Pojas treba biti čvrsto stegnut oko zdjelice, tako da osjetite gornji dio zdjelice odmah iznad gornjeg dijela pojasa. Ovome je razlog taj što je zdjelica vrlo snažan dio kostura koji može podnijeti veliki moment sile. Kada ćete ga trebati odvezati, imajte na umu da je drugačiji od pojasa u autu i da se ne otkopčava pritiskom na dugme već podizanjem poklopca na kopči koja se nalazi na sredini pojasa, to jest ispod vašeg pupka.

Osigurajte se još prije puta

Nakon što se spusti maska s kisikom, prvo je stavite sebi, a tek onda drugima. Tako ćete se osigurati da ne izgubite svijest i biti ćete u stanju pomoći drugima. Ako putujete u grupi, prije ukrcavanja napravite plan evakuacije.

Dogovorite se da nećete jedan drugoga tražiti u avionu i da ćete svatko za sebe što prije pokušati izaći. Također, s sobom možete ponijeti zapakiranu navlaženu maramicu ili krpu u zapečaćenoj vrećici koja može poslužiti kao gas-maska. Kako količina tekućine u njoj ne prelazi preko jednog decilitra, moći ćete proći sve sigurnosne mjere na ulazu. 

Nakon udara izađite van što prije možete i nemojte paničariti te nikako nemojte pokušati uzeti svoje stvari kako ne biste usporili evakuaciju. Nikako neojte puzati po podu, je bi vas drugi putnici u panici mogli pregaziti, već hodajte u čučećem položaju. Ovakvo hodanje važno je jer je na dnu aviona kisik i nema toksičnog dima. Nakon izlaska, udaljite se od aviona barem 500 metara uz vjetar kako ne biste zadobili opekotine u slučaju da avion eksplodira.

Ova pravila važno je zapamtiti i držati ih se kako bi preživjeli i također, možete o njima još raspraviti sa stjuardesom koja je najbolje upućena u sigurnosne mjere pojedinog aviona.

JAVNO.COM