Kako odabrati školsku torbu

Školska naklada, učenik

Zato je bitno da prilikom kupnje torbe za školu obratite pažnju na težinu i veličinu prazne torbe.

Kako bi dijete moglo novu školsku torbu nositi sljedećih nekoliko godina, bitno je da mu kupite kvalitetnu torbu od laganog materijala. Dijete smije nositi 10 - 15% njegove tjelesne težine, što znači da primjerice dijete koje ima 20 kg, ne smije nositi torbu težu od 2-3 kile. Kako bi se smanjio broj kilaže koju dijete nosi prilikom odlaska u školu, trebate obratiti pažnju i na težinu i veličinu školskog pribora. Bilježnice primjerice bi trebale imati manje listova, i ne bi smjele biti tvrdih korica, a pernice bi trebale sadržavati što manje bojica i flomastera.

Bilo bi dobro kada bi svako malo provjerili težinu torbe djeteta, kako bi uvidjeli da li je dozvoljena težina premašena, te kako bi mogli smanjiti težinu, ukoliko je prevelika. Provjerite svako malo u djetetovu torbu, da li zaista nosi sve što mu je potrebno.

Klasične školske torbe i ruksaci su najbolji izbor jer ne oštećuju kičmeni stup djeteta, a prilikom odabira dijete mora biti prisutno, kako bi se torba mogla mjeriti prema djetetovim mjerama. Važno je da dijete isproba torbu koju će nositi, te nikako ne kupujte veću torbu, jer će mu veličina koja mu sada odgovara biti dobra za naredne 2 do 3 godine.

Vrlo je važno da znate posložiti školsku torbu, tako da na stražnju strane torbe koja dolazi na leđa djeteta posložite veće i teže knjige, a kako se približavate početku, da složite manje bilježnice i knjige. Torba se uvijek mora nositi na oba ramena, te nikako ne jednom ili slučajno u ruci. Bilo bi dobro kada bi djetetu kupili torbu sa kotačićima koju dijete može vući, kako bi ga maksimalno rasteretili težine na leđima.

izvor: savjetnica.com