Kako krade 'napredna' automafija u regiji

krađa automobila

Pa tako i kada su u pitanju načini na koji kradu automobile, prate svjetske tehnološke trendove i u mogućnosti su ukrasti skoro svako vozilo, piše N1.

Jedan od načina krađe automobila je preko tzv. grebera. Jedan kradljivac prati vlasnika vozila i hvata signal ključa. Signal šalje drugom kradljivcu koji se nalazi pored automobila, drugi otključava i pali vozilo. No, po ovom sustavu auto može upaliti samo jednom. U ovom slučaju najbolje je koristiti mehaničku zaštiti za blokadu motora. Od koristi može biti i ako vozilo ima GPS sustav.

"U većini slučajeva kada je keyless sustav u pitanju, jedno paljenje je to kada je skinuo signal. Poslije, kada ga on odvuče na to skrovito mjesto, ne može ga više upaliti", objašnjava Haris Muminović, Hudiny lock. No, za kradljivca je i to dovoljno.

Ukradena vozila prerađuju, odstranjuju dijelove koji smetaju i ugrađuju nove ili se odluče za prodaju u dijelovima.

"Jedna vozila se sijeku, stvaraju se dijelovi, za druga se stvaraju novi brojevi i novim stvorenim brojevima i novim krivotvorenim prometnim dozvolama, idu preko granice Bosne i Hercegovine u zemlje okruženja", otkriva Ismet Dahalić, bivši ministar unutarnjih poslova Sarajevske županije.

Tehnologije za krađu stižu upravo iz inozemstva, mogu se naći na internetu i koštaju i do 13 tisuća dolara. Uređaji su inače namijenjeni policiji i drugim sigurnosnim agencijama.

"Kupuju preko interneta i dolazi im bez ikakvoga problema na carini, gdje nitko ne postavlja pitanje bavi li se netko time", ističe Muminović.

"Svugdje je to u svijetu opće poznata pojava, da iza kriminala, iza metoda kojima oni vrše kaznena djela, ide policija metodama otkrivanja", dodaje Dahić.

Automobile kradu i uz pomoć eksternoga računala kojim zamjenjuju originalni iz automobila.

"Dođe do motornoga računala, iskopča njegov džek, prikopča svoj na kojem je ugrađena priprema za paljenje. On ovim motornim računalom može uraditi bezbroj automobila jer je u njemu izgašena informacija za traženje ključa", navodi Muminović.

Zbog toga kaže da je važno imati više zaštita, u ovom slučaju mehaničku zaštitu koja blokira upravljač vozila. Servisi koji prave zašite za vozila moraju, kaže naš sugovornik, biti inovativni jer kradljivci brzo nađu način da "probiju" zaštitu.

Stručnjaci kažu da gotovo ne postoji auto koji je nemoguće ukrasti, pitanje je samo koliko je kradljivcu potrebno vremena da prijeđe sve prepreke. Proces krađe može trajati od jedne minute do sat i pol.