FOTO  Kako izabrati savršeno štene?

psi

Svako štene je prekrasno, no psići neće zauvijek ostati mali, piše Vet Street.

Informirajte se

Najbolji način je kupiti neku knjigu o pasminama i njihovim karakteristikama ili se savjetovati sa stručnjakom. Veterinari su odličan izvor informacija o tome kojim su bolestima koje pasmine sklone. Treneri pasa će vam znati reći koji psi su više ili manje samovoljni te koji od njih zahtijevaju više reda i discipline.

Razmislite o pasmini, veličini i potrebama životinje

Doge su mazne kad su male, no neće proći puno vremena prije nego što narastu do te mjere da vam nikako više neće moći sjediti u krilu, a jednim zamahom repa će moći pomesti sve što držite na stolu. Jazavčari imaju kratke noge i neće moći držati korak ako mislite ići na džoging s njima.
Briga o dlaci i svakodnevne šetnje trebale bi biti među najvažnijim faktorima odluke o pasmini koju želite udomiti. Ovčari tako zahtijevaju puno šetnje, a briga za dugodlake pasmine nije mačji kašalj.
Neke pasmine imaju i zdravstvenih problema, a mješanci će uglavnom imati iste probleme kao i čistokrvni psi.

Saznajte sve što možete o štenetu

Ponekad nije lako dobiti informacije o psu kojeg želite, no što više znate o porijeklu životinje, to je veća šansa da nećete napraviti grešku pri odabiru. Ako je ikako moguće, dobro je znati nešto i o precima psa kojeg želite.

Stvari na koje je pametno obratiti pažnju

Jednom kad odaberete štene koje želite, prva stvar koju morate napraviti je odvesti ga veterinaru. Najpametnije je to učiniti prije nego ga odvedete kući, među ostale članove obitelji ili ljubimce koje već imate.
Većina azila i uzgajivača će imati dokumentaciju psa i garantirat će da je zdrav i cijepljen, no postoji nekoliko stvari na koje je mudro obratiti pažnju:
Uvjerite se da štene obraća pažnju na svoju okolinu i da nije tromo.
Provjerite ima li na rebrima mali sloj masti - važno je da je pas normalno uhranjen.
Pseća dlaka ne smije imati ćelavih dijelova niti mu se koža smije ljuštiti.
Provjerite hoda li štene bez šepanja.
Oči, uši i nos moraju biti relativno čisti.
Bacite psu igračku - morao bi je pratiti pogledom.
Kašalj, kihanje i teško disanje su znakovi moguće bolesti.
Skrenite štenetu pažnju na sebe pljeskanjem kad ste iza njega - zdravi psić mora se okrenuti.

Pokušajte procijeniti kakvog je karaktera

Ako ste dobro procijenili karakter psa, dobit ćete prijatelja za cijeli život koji će vam dane ispuniti veseljem. U slučaju da imate priliku, odlična metoda za otkrivanje kakav je pas koji vam se sviđa je promatranje životinje u leglu dok se igra s braćom i sestrama. Normalni društveni psi neće nastaviti s grubom igrom nakon što drugi pas zacvili.
Prosječan zdravi pas pokazivat će znakove zdrave znatiželje prema svim životinjama i ljudima. Uplašeni i nestabilni psi će bježati i nekontrolirano vršiti nuždu. To bi kasnije moglo predstavljati problem za odgoj i društveni život psa.
Prevrnite štene na leđa. Psići koji se previše bore da bi ostali na nogama ili postanu agresivni kasnije će pokušati biti dominantni u vašem kućanstvu i zahtijevat će više treninga. Idealni psić će se buniti neko vrijeme, no ubrzo će prihvatiti podređenu poziciju i opustiti se.
Primite psa u ruke, dirajte mu uši, njušku i šape. Štenad bi trebala biti opuštena u takvim situacijama. Psić koji postane agresivan ili pokuša pobjeći nije tip psa koji će opušteno živjeti u kući ili lako dozvoljavati da mu kratite nokte.
Iako ovo nisu svi mogući savjeti kako odabrati štene, pretpostavljamo da imate dobre temelje za donošenje takve odluke. U svakom je slučaju pametno posavjetovati se sa što više stručnjaka - od veterinara do trenera pasa.

Izvor: tportal.hr