Kako biti dobra supruga: "Top savjeti" iz prošlog stoljeća

supruga, prošlo stoljeće, savjeti, brak

1900: Ženin život sveden je na sposobnost da postane majka

"Od dana vjenčanja mladi muž trebao bi oblikovati njezin život prema željenom i mogućem začeću i majčinstvu. U suprotnom, nije vrijedna da bude supruga." Ovo je napisala žena Emma Frances Angell Drake u svom vodiču za brak iz 1902. : "Što mlada žena treba znati".

1910.: Žena koja ne želi slušati treba biti biti otpuštena

"Moderna žena koja se voli raspravljati obično se teško pokorava ljubavi i razumu. Kad bi samo slušala u tišini - proces koji je njoj izrazito bolan - mogli biste odlučno, racionalno i ljubazno uvjeriti je da nije uvijek u pravu. Žena koja ne želi slušati takav manifest trebala bi biti otpuštena iz vašeg života". (Walter Galllichan "Moderna žena i kako je ukrotiti")

1920.: Kava i čaj vode do problema u krevetu

"Čaj i kava ne smatraju se nužno otrovom ali imaju nedvojbeno otrovan efekt. (...) Pijenje čaja i kave u neograničenim količinama vjerojatno ima veliki utjecaj na ono što se zove frigidnost kod žena zbog lošeg utjecaja na njihovo reproduktivno zdravlje.

Osim ako muž ne želi frigidnu i otečenu ženu u bračnoj postelji, trebao bi joj zabraniti da pije ova pića. (Bernarr Macfadden "Biti supruga i brak")

1930.: Bodovi za žene i muževe

Liječnik George W.Crane razvio je tablicu bračnih bodova 30-ih godina prošlog stoljeća. S time ste mogli ocijeniti svog supružnika, dodavati ili oduzimati mu/joj bodove.

Žene su gubile bodove ako nisu voljele djecu, ako su nosile crveni lak na noktima, išle spavati s viklerima na glavi, stavljale kremu za lice ili išle spavati nakon muža.

Muževi su gubili bodove na ostavljanje cipela u dnevnom boravku, uspoređivanje supruge sa svojom majkom ili zbog buljenja u druge žene dok je supruga uz njih.

1940.: Vaši problemi su ništa naspram muževih

- Budite dobar slušač, neka vam vaš muž ispriča sve svoje nevolje i probleme pa će se vaši problemi u usporedbi s tim činiti potpuno nevažnima, napisao je Edward Podolsky 1943. u knjizi "Seks danas u bračnom životu".

"Ne opterećujte ga s blesavim problemima i žalopojkama kada dođe kući s posla. Pustite ga da se odmori prije večere. Raspravite obiteljske probleme kada njegov unutarnji čovjek bude zadovoljen", nastavio je Edward.

Ako niste posve sigurni što to točno znači, objasnio je detaljno:

- Zapamtite, vaš najvažniji posao je da hranite i održavate muški ego - moral je ženski posao."

1950.: Karijera je u braku

Jedna od najutjecajnijih bračnih savjetnica svog doba Emily Harshorne Mudd, imala je pokoji savjet za sve ambiciozne žene:

- Postati uspješna supruga je karijera sama za sebe, koja zahtijeva puno drugih kvaliteta - diplomatskih, poslovnih, kulinarskih, političkih, a morate biti i istrenirana medicinska sestra, učiteljica, političarka i glamurozna djevojka - napisala je 1955. za Reader Digest.

1960.: Dobila si batine jer nisi znala prepoznati njegove potrebe

Dr. Paul Popenoe, poznati bračni savjetnik napisao je u kolumni "Može li se ovaj brak spasiti?" zapanjujuće riječi.

Kada mu se pojavila klijentica imena Sue s modricom pod okom i rekla da je odbila spavati s mužem nakon što ju je istukao, on joj je rekao da je s tim samo izazvala još jednu njegovu neizbježnu eksploziju.

1970.: Bolje da nitko ne zna vaše probleme

Draga Abby objavila je 10 zapovijedi za današnje žene, a između ostalog da "nikome ne treba govoriti o vašim bračnim problemima, ni majci, ni sestri, ni susjedi kako ne bi mužu priuštila dodatne probleme". Također, podsjeća i na vrijednosti čišćenja i pristojnog odijevanja.

Tijekom 80-ima savjeti za brak i žene postaju nešto normalniji.

Izvor: 24sata.hr