Kad se dijete boji pasa

pas
pas
Ne osuđujte njegovo ponašanje i ne ismijavajte ga. Suosjećajte s njim i pokažite da razumijete kako se osjeća. Psi su glasna, velika i živahna stvorenja, što može biti jako zabavno, ali i jako strašno malom djetetu.

Ne prisiljavajte dijete da pomazi psa, time možete samo pojačati njegov strah. Umjesto toga, postepeno ga upoznajte s čovjekovim najboljim prijateljem. Lijepo je da djeca svladaju strah i uživaju u psećem društvu, ali je jako bitno da nauče ostati na udaljenosti od nepoznatih pasa kako ne bi izazvala problem.

Objasnite djetetu da psi, kao i ljudi, neka ponašanja smatraju prijetećima i na njih mogu reagirati burno. Djetetu čitajte priče u kojima su glavni likovi psi, gledajte takve crtane i igrane filmove. Što dijete bude znatiželjnije, možete praviti veće korake.

Ne zaboravite poučiti dijete kako ispravno milovati i igrati se sa psima. Razgovarati s djetetom i saslušati njegove prijedloge uvijek je dobra ideja. Pitajte dijete za mišljenje o tome kako može prevladati svoj strah od pasa.