Juka podijelio anegdote sa svojih putovanja: Ne treba ići na kraj svijeta da bi pronašli sebe i smisao života

juka

U predavanju pod nazivom Od vrata raja do vrata pakla, Juka je uz fotografsku prezentaciju sa okupljenima podijelio anegdote sa svojih živopisnih putovanja preko Balkana, Bliskog istoka, te Tajlanda i Laosa.

U periodu od godine dana sa tri putovanja obuhvatio je dva kontinenta, dvadesetak zemalja, te prešao 18,235 kilometara.

Početkom ožujka krenulo je njih osmero na prvu avanturu tragom „Mitova Balkana", u nepunih deset dana obišavši pet balkanskih država i sljedeći tragove regionalnih legendi, loveći drekavce i vampire.

Jedna od anegdota se dotaknula i problematike predrasuda, u ovom slučaju o Romima. Naime, Juka je u njihovom naselju u predgrađu Skopja zaboravio foto aparat, a pošteni nalaznik je trčao za kombijem kako bi mu ga vratio.

Na sljedeće putovanje prema „Vratima pakla" na Bliskom istoku krenuli su u listopadu, te u 30 dana prošli uzduž i poprijeko 12 država, a jedino u Hrvatskoj uspjeli dva puta dobiti kaznu za prebrzu vožnju.

Na samom početku putovanja, u Rumunjskoj su sreli i jednog Splićanina, Aljošu Vrdoljaka koji se priženio za Rumunjku, doselio kod nje i već godinama vjerno slijedi filozofiju prema kojoj „čoviku ništa ne triba osim dobrog kreveta i udobnih postola".

Sve daljim putem prema istoku nailazili su na netaknute prirodne fenomene, zabačena naseljena mjesta na kojima vrijeme kao da je stalo, srdačne i vesele ljude, te brojne svadbene povorke, a najviše ih dojmilo autentično kurdsko vjenčanje.

Na posljednjem prošlogodišnjem putovanju, Galić je samostalno proveo 22 dana u Tajlandu i Laosu, gdje ga se dojmila posve drugačija kultura u kojoj se isprepliću duhovno i materijalno, suživot različitih pojedinaca, ali i eksploatacija najranjivijih društvenih skupina:

- Možda je najbolji primjer Cowboy Street u Bangkoku, gdje u 150 metara ulice stane sav blud toga grada. Nema toga što za novac ne možete kupiti. U nekoliko metara kvadratnih možete dobiti duhovnu obnovu, prostitutku, turističke informacije, hranu sa štanda i novac sa prijevoznog bankomata - pojasnio je.

Uz najavu budućih druženja u Splitu ali i šire, predavanje je zaključio riječima:

- Putovanje čovjeka oplemenjuje i širi mu spoznaje, pa ga svakome toplo preporučujem. Ali isto tako sam uvjeren da ne treba ići na kraj svijeta da bi pronašli sami sebe i smisao života. Jer čaroban zalazak sunca na Nilu možete pronaći i u oku dragih ljudi pored Vas... Samo ga trebate potražiti.

M. Melvan

Slobodna Dalmacija