Jezivo upozorenje najpoznatijeg svjetskog naučnika ledi krv u žilama

planeta

"Sve smo bliži trenutku kada će globalno zatopljenje gurnuti svijet u pakao iz kojeg se nećemo vratiti. Potezi Donalda Trumpa mogli bi gurnuti Zemlju preko ruba, da naša planeta postane poput Venere s temperaturom od 250 stupnjeva i kišom sumporne kiseline", rekao je Hawking za BBC.

Stručnjaci su pak skeptični prema takvim najavama i govore da je Hawking malo previše dramatičan.

"Zemlja je puno udaljenija od Sunca nego Venera i nikad nećemo imati tako gustu atmosferu. Zato nije vjerojatno da će se Zemlja zagrijati do 250 stupnjeva, ali opći trend katastrofalnih promjena jest zabrinjavajući", ispričao je Michael Mann sa univerziteta u Pennsylvaniji.

"Hawking je htio upozoriti da će život postati neodrživ ako ne zaustavimo opasne klimatske promjene. Na Zemlji je u relativno nedavnoj prošlosti, prije pedesetak milijuna godina, bilo je znatno toplije, a razine ugljik-dioksida bile su tri puta više nego danas", kaže NASA-in naučnik Kevin Zahnle.

"Čak i ako zamislimo budućnost sa automobilima, avionima i klima uređajima koji rade punom parom, nema klimatskih predviđanja tako visokih razina ugljik-dioksida u našoj atmosferi", nastavlja Zahnle.

Kevin Trenberth, istraživač Nacionalnog centra za istraživanje atmosfere iz Colorada, kaže da bi samo ispunjavanje uvjeta iz Pariškog sporazuma, a to je ograničavanje globalnog zatopljenja na dva stepena, dovelo do promjene koje će potpuno poremetiti eko-sistem.

"Drveće će rasti, ali su potrebne druge vrste. Poljoprivrednicima će trebati druge vrste žitarica. Sve ovo prijeti izvorima vode i hrane. Ne moraju izvori potpuno nestati, već je dovoljno da zalihe padnu ispod potrebnih razina i nastat će kaos", priča Trenberth.