Jesu li žene doista slabije u matematici?

matematika, mozak, učenje, karijera

Mišljenje o slabijim sposobnostima žena u matematici uvriježeno je i kod muškog i kod ženskog spola, otkrilo je istraživanje.

Muškarci se hvalisaju, dok žene ne vjeruju u svoje sposobnosti

Istraživači tvrde kako problem leži u 'zapletenim stereotipima', no i u tome što žene same sebe podcjenjuju što se tiče matematike, dok se muškarci svojim sposobnostima razmeću, piše Mail Online.

- Žene su brojčano jače kod upisivanja preddiplomskih, no puno su manje sklone diplomirati u matematici, znanosti ili bilo kojoj profesiji u tim područjima. Taj je ishod najčešće takav zbog efekata negativnih spolno baziranih stereotipa, rekao je voditelj istraživanja Luigi Zingales.

Istraživački tim je proučavao efekte na eksperimentalnom razgovoru za posao, gdje su subjekti zaposleni da riješe aritmetički zadatak, i u prosjeku su oba spola jednako dobro riješila zadatak. Zatim su neke od ispitanika stavili u ulogu poslodavca, a druge u ulogu kandidata.

Poslodavci su trebali izabrati između dva kandidata za posao koji uključuje aritmetičke probleme, zadatke koji oba spola jednako uspješno rješavaju.

Oba spola imaju iste stereotipe

- Otkrili smo kako su bez ikakvih drugih informacija i muškarci i žene dvostruko skloniji zaposliti muškog kandidata na radno mjesto, izjavio je Zingales te dodao kako diskriminacija 'preživljava' jer muškarci svoje sposobnosti često precjenjauju, dok žene same sebe potkopavaju.

Zapravo se radi o nedostatku povjerenja u svoje sposobnosti rješavanja matematičkih problema kod žena te prevladavanju negativnih stereotipa kod muškaraca.

izvor: srednja.hr