Jeste li se ikad zapitali zašto garancija traje koliko i uređaj

laptop

... sofisticiranije i efikasnije.

Suvremeni kupci su osviješteni o nizu privatnih informacija i podacima korisničkih preferencija koje proizvođači o njima prikupljaju, stoga ne čudi da smo svakodnevno targetirani i bombardirani mnoštvom kostumiziranih promo oglasa s oznakom sponzorirano putem svih društvenih platformi i privatnih mailova, piše Dnevni avaz.

Želite najnoviji Samsung ili klimu s varijacijom spektakularnih opcija bez presedana, a onda se vaš novi ljubimac pokvari već nekoliko mjeseci nakon kupovine i prije isteka garancijskog lista. Zanima vas zašto? Napredna tehnologija, umanjena birokracija i još čekate na svoje dijelove mjesecima - poslali smo upit servisima o mogućnosti smanjenja perioda popravka.

Razlozi su prilično jednostavni. S porastom potražnje globalnog tržišta za proizvodima vrijednim glorifikacije i multifunkcionalne tehnologije koja omogućava simultano provođenje višebrojnih operacija, novi trendovi zahtijevaju sve više senzorike i elektronike osjetljive na vanjske podražaje poput vlage, topline, hladnoće, prašine ili vibracije.

Na pitanje koji su dijelovi najpodložniji kvarovima, doznajemo da se oko 50% prijavljenih greški odnosi na dijelove koji su bili u doticaju s vodom, procesore čije preopterećenje brojnim aplikacijama najčešće rezultira pregrijavanjem i disfunkcionalnu senzoriku izrađenu od iznimno osjetljivih materijala.

- Opstanak na globalnom tržištu ovisi o cjenovnoj konkurentnosti i ispostavljanju najboljeg proizvoda u kratkom roku i po što nižim troškovima. Uređaji za koje smo neko morali izdvojiti 3-6 mjesečnih plaća danas su dostupni već i za dvije tisuće kuna, dok se ujedno očekuje vrhunska kvaliteta bez presedana koja za brojne potrošače predstavlja statusni simbol moći i izbor opcija pri čemu je s jednog uređaja moguće istovremeno obavljati i do deset zadataka. Za zadovoljavanje novo nastalih kriterija, proizvođači su prisiljeni proizvoditi dijelove od recikliranih materijala u zemljama Trećeg svijeta - obavještava voditelj poslovnice zagrebačkog servisa.

Rezervni dijelovi naručuju se iz Kine, Tajvana i Turske, gdje su jeftinije ne samo sirovine već i radna snaga. Niža cijena nauštrb instantno popravljenog proizvoda - budući da dijelovi ne dolaze iz domaćih tvornica, transportne su rute duže i pri samom prijevozu dolazi do oštećenja.

Dok ljuti kupci kucaju na vrata prodavaonica, servisa i provode sate na telefonskim linijama, pitamo se koje je rješenje za kraćenje procedura?

- Najbolji odgovor na birokratske komplikacije bilo bi razvijanje aplikacije putem koje bi se narudžbe zaprimale automatski i sadržavale sve potrebne informacije i specifikacije o traženim dijelovima - na taj način olakšala bi se komunikacija između servisera i klijenata, bespotrebna razmjena mailova i stajanje u redovima - a klijenti bi dobili obavijest o dopremi komponenti i kada će njihov uređaj biti spreman - poručuju iz servisa.