Jeste li jutarnji ili noćni tip ovisi o vašoj – kosi!

Pravi razlog nije u njenoj boji ili duljini, nego u genima koji reguliraju naš bioritam (tjelesni sat), a nalaze se u stanicama folikula kose, tvrde japanski znanstvenici.

Oni su pratili četvero ispitanika koji su se svako jutro budili u svoje uobičajeno vrijeme, bez obzira koliko to bilo rano i kasno, te jeli kao i inače. Jednako tako su im stručnjaci uzeli uzorke kose koje su podvrgnuli analizi.

Kada su testirali gene unutar folikula, ustanovili su kako je aktivnost bioritma na vrhuncu nakon buđenja ispitanika, neovisno o tome radi li se o šest sati ujutro ili pak deset.

Rezultati upućuju kako mozak može "isključiti" ove gene u različitim trenutcima jutra kada su u pitanju različiti ljudi, tvrde stručnjaci Istraživačkog instituta za vremenske studije Sveučilišna Yamaguchi.

Ova bi studija mogla pomoći znanstvenicima bolje shvatiti poremećaje bioritma, koji mogu biti povezani s visokim krvnim tlakom, šećernom bolesti, pa čak i rakom.

Sličan test folikula kose mogao bi se razviti za ustanovljivanje "radnih uvjeta koji je ometaju funkcije bioritma", savjetuju japanski istraživači koji se nadaju kako će njihova metoda biti korištena u redovitim sistematskim pregledima u školama ili tvrtkama koje žele pomoći svojim zaposlenicima izvući najviše iz njih samih.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

K. Horvat / ordinacija.hr