Jeste li dovoljno šašavi za opasna putovanja?

Za sve one koji žude za avanturom i iskustvom od kojih bi se većini sledila krv u žilama i od same pomisli na tako nešto, na stranici theaustralian.com.au napravljena je lista prijedloga od kojih vam donosimo one najriskantnije.

  • Thinkstock
  • Usudite li se prošetati s lavovima u društvu?

Zimbabve: šetnja među lavovima
Na obali jezera Kariba u sjevernom Zimbabveu, nalazi se Nacionalni park Matusadona, zaštićeno područje u kojem se slobodno kreću mnoge životinje među kojima najviše ima lavova, životinja koje se smatraju najmanje poželjnim društvom za šetnju. Unatoč tome u NP Matusadona, safari koji uključuje šetnju među lavovima mnogi avanturisti doživljavaju kao dobitnu kombinaciju. Za ekstra avanturu u ponudi je i kampiranje među lavovima. Na ovaj safari možete ići od svibnja do listopada. Savjet: Držite se što bliže osobe koja ima pušku.

  • Thinkstock
  • Godišnje prosječno u području Tornado Alley ima oko 1000 tornada

SAD, Tornado Alley: lov na oluje
Područje nazvanoTornado Alley proteže se između planina Rocky i Appalachian, a godišnje na tom području ima prosječno oko 1000 tornada, s vjetrom koji puše 500km/h te uništava usjeve, domove, ubija ljude i stoku. Umjesto da bježe od oluja, postoje ljudi koji trče prema njima ne bi li postali jedni od svjedoka neporecive ljepote. Dobra vijest je da im se i vi možete pridružiti ako želite jer neke turističke kompanije nude odmor u kojem ćete loviti tornada. Tornado sezona je od svibnja do kolovoza, a šestodnevni pakte košta oko 2000 dolara. Prijavite se na vrijeme i molite se za oluje.

  • Wikipedia
  • More pred rtom Horn je najveće groblje brodova na svijetu

Južna Amerika: Plovidba oko rta Horn
Jedno od najozlogašenijih mijesta na svijetu nalazi se na najjužnijem dijelu Južne Amerike. Drake Passage, tamo gdje se sreću Pacifik i Atlanski ocean more je stalno zapjenjeno od jakog vjetra i valova zapjenjeno, a tu i tamo se čak može naletjeti na 'zalutale' ledenjake. Procjenjuje se da se u moru oko rta Horna nalazi više od 800 potonulih brodova u kojima je poginulo više od 10.000 pomoraca. More pred rtom Horn je najveće groblje brodova na svijetu. Rt Horn davno je prestao biti dio trgovačke rute, ali nekima je unatoč glasu koji ga prati ipak privlačan. Uobičajena tura brodovima koja uključuje posjet Punta Arenasu, Ushuaiau, Patagonijskom kanalu i rtu Horn koštat će vas oko 1200 dolara, a putovanje je potrebno rezervirati četiri do šest mjeseci unaprijed.

  • Wikipedia
  • Godišnje u prosjeku na cesti smrti 'nestane' 26 vozila

Bolivija: Vožnja najopasnijom cestom na svijetu
Cesta Yungas nalazi se između La Paza i grada Coroica i smatra se najopasnijom cestom na svijetu. Poznata je i kao 'cesta smrti', dugačka je 65 kilometara, a na nekim mjestima je široka jedva metar. Dok se s jedne bočne strane uzdiže planbina, s druge je provalija duboka oko tristo metara s tropskom šumom na dnu. U prosjeku na godinu na toj cesti 'nestane' 26 vozila, i upravo ta činjenica privlači brojne avanturiste. Oni koji žele proći ovom cestom u La Pazu u agenciji New Millennium Tour Company
mogu iznajmiti bicikl ili mogu unajmiti džip s vozačem za manje od 100 dolara.

  • Wikipedia
  • S prosjekom od oko četiri smrti godišnje od 1981. godine, base-jumping je zabranjen u mnogim zemljama

Norveška, Voss: Skakanje s litice
Base jumping je skakanje s padobranom sa objekata kao što su mostovi, planine, litice. S prosjekom od oko četiri smrti godišnje od 1981. base-jumping je zabranjen u mnogim zemljama. Ali u norveškom gradu Voss moguće je doživjeti to iskustvo u sklopu Tjedna ekstremnih sportova koji se održava od 22 do 27 lipnja svake godine. Skakači se 'bacaju' s 350 metara visoke litice Nebbet i ako želite osjetiti nevjerojatan adrenalin - znate gdje i kada morate biti!
net.hr