FOTO  Jesen u zvucima tanga i francuskog udaraljkaša!

samoborska jesen, samobor

U okviru Ivana Bilić Marimba Weeka jesen je, u petak, 23. rujna, prvo dočekana Pričom o tangu. Program pod tim nazivom zajednički su izveli Lucas Guinot (klavir), I.N.K. Experiment Duo (udaraljke), Marko Mihajlović (marimba/vibrafon), Eva Mach (violina) i Filip Merčep (marimba). Glazbenu strast i prepoznatljivi tango ritam samoborskoj je publici predstavljen kroz djela Osvalda Pugliesea - La yumba, Astora Piazzolle - Historie du tango i samog Lucasa Guinota koji je izveo čak 5 svojih skladbi: El punto, Mimi Fafa, Pajaro carpintero, A Don Hayao Miyazaki i spoj filma, snimljene glazbe i izvedbe uživo Organic music.

Nakon tanga, u Velikoj dvorani POU Samobor pozornicu je preuzeo Jean-Luc Rimey-Meille i percussion orkestar sastavljen od polaznika radionica Marimba Weeka. Kao jedan od najaktivnijih francuskih udaraljkaša koji podjednako uživa u izvođenju klasike, suvremene glazbe, jazza i rocka, Rimey-Meille se u Samoboru predstavio u višestrukoj ulozi, kao voditelj orkestra i kao autor. Od autorskih skladbi za ovaj je nastup odabrao La theorie du chaos i Les memoires du poisson lune pri čemu mu se pridružio i I.N.K. Experiment Duo. U drugom dijelu nastupa na programu su bile skladbe Franka Zappe (Inca Road, Regyptian Strut, Little Umbrellas, Twenty Small Cigars i Uncle Meat) te Pata Methenyja (First Circle i Last Train Home). Na samom kraju mladim polaznicima dodijeljene su i diplome, a naučeno na Marimba Weeku prezentirat će u u subotu, 24. rujna u 12 sati u POU Samobor.

Subota, 24. rujna, na 41. Samoborskoj glazbenoj jeseni označava početak njenog središnjeg dijela u kojem nas, sve do 2. listopada očekuju svakodnevni nastupi vrsnih domaćih i međunarodnih izvođača klasične glazbe. Svečano otvorenje festivala pripalo je jednom od ponajboljih mladih pijanista u Hrvatskoj, Aljoši Juriniću, koji se tako vraća na mjesto gdje je 2013. godine slavio na Natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić. Koncert u župnoj crkvi svete Ansatazije počinje u 20 sati, a na programu su djela Debussyja, Schummanna i Chopina. Svečano otvorenje 41. Samoborske glazbene jeseni izravno će prenositi Hrvatska televizija.

 

O izvođačima:
Argentinski skladatelj komornih djela, djela za orkestar i filmske glazbe, pijanist i zaljubljenik u tango Lucas Guinot osvajač je niza međunarodnih nagrada za svoje skladbe. Njegova glazba na redovitom je koncertnom repertoaru umjetnika poput Katarzyne Mycke, kvarteta Mandelring, Jane Boxall, Alejandra Ruiza..., a trenutačno radi na dva projekta: Tango for Import (suvremeni tango) i Organic Music (za ansambl udaraljki, klavir i animaciju).
Eva Mach i Marko Mihajlović sviraju u duu od prošle godine, a iza sebe imaju brojne domaće i međunarodne nastupe. Eva Mach tri je puta za redom osvajala prvu nagradu na Državnom natjecanju iz violine te je pobjednica Međunarodnog natjecanja Premio Citta di Padova. Marko Mihajlović prvi je timpanist u Hrvatskom narodnom kazalištu, osnivač kvarteta Boomerang, a bavi se i popularizacijom glazbe kroz televizijske emisije.
Filip Merčep dobitnik je nekih od najprestižnijih nagrada za mlade glazbenike: Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži, Zagrebačke filharmonije, Grada Samobora, prve nagrade na natjecanju Boris Papandopulo te Porina u kategoriji najbolje interpretacije klasične glazbe. Osim solističkih nastupa, Merčep je član ansambla Sudar Percussion te je član Marimba kvarteta s Katarzynom Myckom.
Jean-Luc Rimey-Meille osnivač je i dugogodišnji član ansambla Percussions a claviers de Lyon, dua Surfaces de Frappe sa Sebastienom Bonniauom te osnivač ansambla OrKestrA Percussion. Uskoro izlazi njegova zbirka kratkih komada glazbenog teatra i djelo za udaraljke i digitalni zvučni zapis, a priprema trio projekt glazbenog teatra pod nazivom Scenes de menage.
I.N.K. Experiment Duo su Ivana Bilić i Nikola Krbanjević koji su svoju suradnju započeli 2014. godine. Ideja vodilja bila je multikulturalnost i otvorenost za razne glazbene stilove i improvizaciju što su zorno demonstrirali tijekom ovogodišnjeg Marimba Weeka, bezbrojnim suradnjama. Dosad su nastupili na nekoliko međunarodnih festivala u Nizozemskoj, Njemačkoj, SAD-u i Francuskoj, a trenutno pripremaju glazbeno-scenski projekt u suradnji s Scene Nationale Louviers.