FOTO  Jedinstvena proslava mature na drvarski način - uz molitvu u pravoslavnoj i katoličkoj crkvi

drvar, matura, maturantice, maturanti, drvar, matura, regija
...sporili oko nacionalnih obilježja, u Drvaru - čini se - s tim nemaju problema, i to već godinama, barem kad je u pitanju omladina. Krivci za takvu pozitivnu sliku o Drvaru su tamošnji učenici, tj. maturanti.

Naime, već nekoliko zadnjih godina maturanti u Drvaru priređuju doista jedinstvenu proslavu mature, jer prije početka zabave na maturalnoj večeri odlaze po blagoslov - najprije u pravoslavnu, a potom u katoličku crkvu.

Tako je bilo i ove godine, u petak 29. lipnja. Nakon okupljanja pred zgradom Srednjoškolskog centra u Drvaru, 50-ak maturanata triju škola (gimnazijalci, ekonomisti i konobari) - zajedno sa svojim profesorima - u povorci su se uputili glavnom drvarskom ulicom prema središtu grada, gdje su ih dočekali brojni sugrađani koji su ih željeli pozdraviti.

Uz zvuke zvona s obje crkve - i katoličke i pravoslavne - maturanti su sa svojim profesorima najprije ušli u pravoslavnu crkvu gdje su ih domaći pravoslavni svećenici blagoslovili, uputili im riječ poticaja i prigodno darovali. Potom su svi otišli do susjedne katoličke crkve, gdje su ih dočekali domaći katolički svećenici koji su također obavili obred blagoslova, uz poticajnu riječ i prigodne darove. Zajednička molitva „Očenaša" na dva različita načina, na sve je maturante ostavila najsnažniji dojam.

Nakon fotografiranja pred crkvama, maturanti su se uputili u obližnji Hotel „Drvar" gdje su svečana maturalna večera i zabava potrajali do ranih jutarnjih sati.

Budući da je Drvar višenacionalna sredina, gdje zajedno - u izraženijem broju - žive Srbi i Hrvati, tamošnji maturanti već godinama obilježavaju zadnji dan nastave na vrlo specifičan, i za naše krajeve neuobičajen način. Nakon što odzvoni zadnji školski sat, svi se okupe sa svojim nacionalnim zastavama - srpskim i hrvatskim - te zajedno formiraju kolonu vozila kojom, uz zvuke automobilskih sirena, naprave počasni krug po gradu.

Jedinstvenom proslavom mature, drvarski maturanti mogu biti primjer mnogim drugim sredinama, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i šire.