Je li smještaj u Hrvatskoj skup? Usporedili smo cijene s drugim zemljama

Je li smještaj u Hrvatskoj skup? Usporedili smo cijene s drugim zemljama
Barem tako tvrde turistički radnici. Loše vrijeme u svibnju je moglo utjecati, doduše, samo kod onih turista koji su već došli pa su se zbog kiše i hladnoće, a vjerojatno i dosade, odlučili vratiti kućama ili na one koji su baš u to vrijeme odlučili nekamo otići pa su zaobišli Hrvatsku.

Sretni i s minusom od samo 5 posto

No, sada su i Uskrs i kišoviti svibanj iza nas, vrućine su stigle, počeli su ili počinju školski praznici pa hotelijeri i iznajmljivači očekuju goste. I žale se da je ove godine manje rezervacija nego lani, no još uvijek ne govore o konkretnim brojkama. Tek poneki sramežljivo kažu da će biti zadovoljni ako bude samo pet posto manje turista nego lani.

Kako se u Hrvatskoj još uvijek najviše govori o broju noćenja, a ne o puno kompleksnijim ukupnim ekonomskim učincima, odlučili smo provjeriti kakve su cijene smještaja u Hrvatskoj u odnosu na druge mediteranske destinacije.

Umag je skuplji od Portugala, Španjolske, Francuske, Italije...

Svemoćni internetski pretraživač Google u moru opcija koje ima nudi i informaciju o prosječnoj cijeni smještaja u hotelima s tri zvjezdice. Podaci su to koje Google prikuplja od samih hotelijera i ažurni su onoliko koliko je hotelijerima bitno da budu ažurni. A kada se bore za svakog gosta, onda se može pretpostaviti da su ti podaci vrlo svježi.

Od deset hrvatskih destinacija koje smo odabrali za provjeru Umag je daleko najskuplji. Prosječna cijena noćenja u hotelu s tri zvjezdice tamo stoji 1211 kuna. Ne samo da je smještaj u Umagu najskuplji u Hrvatskoj nego je i najskuplji od svih destinacija koje smo provjeravali - od Portugala, Španjolske, Francuske, Italije, Grčke, Turske, Egipta, Maroka do Tunisa. Skuplji je čak i od Dubrovnika koji nismo željeli unositi u tablicu jer smo izbjegavali veće gradove.

Krk je skuplji od Mallorce

Od konkurencije na Mediteranu Umagu je najbliži španjolski otok Mallorca gdje se noćenje u hotelu s tri zvjezdice prosječno plaća 952 kune. To je još uvijek 60 kuna jeftinije nego na Krku gdje samo za krevet, kupaonicu i doručak treba izdvojiti 1012 kuna.

Od hrvatskih destinacija najjeftiniji je otok Pag na kojem spavanje prosječno košta 610 kuna, desetak kuna je skuplja Makarska, a ispod 700 kuna se može spavati još samo na Visu. Govorimo, ponavljamo, o prosječnoj cijeni smještaja u hotelu s tri zvjezdice.

Najjeftiniji su sjever Afrike i Turska

S druge pak strane, preko 700 kuna po noći na ostatku Mediterana morat ćete izdvojiti još samo na područjima Azurne obale i Costa Brave. Sve ostale destinacije su jeftinije. Najjeftiniji je Hammamet u Tunisu gdje noćenje stoji 301 kunu, a 313 kuna plaća se u Antaliji u Turskoj i Fezu u Maroku te u egipatskom Sharm El Sheiku. Dakle, za jednu noć u Umagu dobit ćete tri noći na sjeveru Afrike ili u Turskoj.

Cijene će morati padati

Cijena hotelskog smještaja često je daleko najveća stavka u planiranju budžeta za ljetovanje. Prilično je lako pronaći jeftine letove za bilo koju destinaciju na Mediteranu, često je i do udaljenijih destinacija jeftino doći.

Cijene prosječnog i ispodprosječnog smještaja u Hrvatskoj u narednim godinama će se morati smanjivati. Razlika u cijeni teško se može opravdati pa je činjenica, iako se može činiti da nije pravedno uspoređivati Hrvatsku s Turskom koja obilato subvencionira svoj turizam, da goste to ne zanima. Malo tko će platiti više samo da bi sabotirao nepoštenu tržišnu utakmicu.

index.hr