Japanci žele prvi probušiti omotač Zemljine jezgre

zemlja

Omotač jezgra je debela ljuska, sastavljena od gustih stijena, koja okružuje spoljnje tečno jezgro, a nalazi se direktno ispod relativno tanke Zemljine kore. Proteže se do 2.900 km dubine i zauzima 70% Zemljine zapremine.

Tim japanskih naučnika će za ovaj poduhvat koristiti brod sa džinovskom bušilicom s ciljem dolaska do ovog sloja. Istraživači iz Japanske agencije za marinsku i zemaljsku nauku i tehnologiju (JAMSTEC) kažu da se nadaju da će na taj način otkriti više o tome na koji način je naša planeta formirana i od čega se sve sastoji omotač jezgra.

Granica između kore i omotača jezgra naziva se Mohorovičićev diskontinuitet, skraćeno 'Moho'. 'Moho' je granica na kojoj se brzina seizmičkih valova naglo mijenja. Dubina na kojoj se nalazi 'Moho' varira od 5 km ispod oceana do 80 km u nekim planinskim regijama poput Tibeta.

Dio mantla koji se nalazi točno ispod kore sastavljen je od relativno hladnih stijena mantla. Ovaj snažni sloj izgrađen od kore i gornjeg mantla naziva se litosfera čija debljina također varira, ali u prosjeku se proteže do 100 km dubine.

Natsue Abe, jedan od članova ovog naučnog tima rekao je za CNN da naučnici zapravo ne znaju od čega se omotač jezgre sastoji.

- Mi, zapravo, ne znamo točan sadržaj. Samo smo vidjeli neke od materijala, kamen je divan - žućkasto-zelen -. rekao je Abe.

Naučnici su i ranije istraživali omotač zemljinog jezgra, ali JAMSTEC želi da bude prva agencija koja će otići brodom u duboke vode i tamo bušiti. Oni planiraju da to izvedu na tri lokacije u Pacifiku - kod obala Havaja, Meksika i Kostarike. Početak bušenja bi trebalo da počne najkasnije do 2030. godine.

Za tu svrhu naučnici će koristiti najnapredniji brod za bušenje nazvan 'Čikju', čija će bušilica proći kroz četiri kilometra dubine okeana sve do njegovog dna, a zatim će proći kroz još šest kilometara Zemljine kore dok ne stigne do omotača.