Izmjerena temperatura od 93,2 Celzija ispod ništice!

Rekordna hladnoća, na Antarktici

TAMO SE ZAMRZAVAJU OČI, NOS I PLUĆA

U srpnju ove godine, temperatura je dostigla sličan pad na Antarktici kada je iznosila minus 91,2 stupnja.

Rekordnu hladnoću otkrili su znanstvenici iz američkog Na cionalnog centra za podatke o snijegu i ledu, a za to su ko ristili satelite za mjerenje tem perature na Antartiku. Najhladnije mjesto smješteno je na 3.799 metara nadmorske visine na planini koja se zove Dome Fuji ili Valkyrjedomen, u Zemlji kraljice Maud. Riječ je o planinskom lancu na Antarktici i to je najhladnije mjesto na svijetu, piše britanski list Daily Mail.

Znanstvenik Ted Scambos u Nacionalnom centru za podatke o snijegu i ledu rekao je da je novi rekord za "10 Celzijevih stupnjeva veći nego što je ikada ranije zabilježen na Aljasci, Sibiru ili Sjevernoj Dakoti". Međutim, on je istaknuo da ovo neće ući u Guinessovu knjigu rekorda jer je temperatura izmjerena satelitima, a ne termometrima. "Hvala Bogu pa ne znam kako je uživo tamo", kazao je Scambos.

Kao usporedbu rekao je kako čovjek može izdržati tri minute na minus 73 stupnjeva na ovoj hladnoći. Na toj temperaturi, oči, nos i pluća čovjeka zamrzavaju se za samo nekoliko minuta. To se događa jer je ta temperatura gotovo 13 stupnjeva ispod točke na kojoj se ugljikov dioksid pretvara iz plina u led (-78,5 Celzija). Veći dio vremena, istraživači moraju disati kroz dihalicu koja im dovodi zrak kroz cijev u kaputu jer se zrak prvo mora zagrijati. Ljudi ne smiju udahnuti tako hladan zrak.

Zanimljivo, temperatura izmjerena na Antarktici, hladnija je od one koja je zabilježena na ruskoj istraživački postaji Vostok u zimi 1993. godine. Tada je zabilježena temperatura zraka od minus 89,2 stupnja Celzija.

Ranije ove godine, objavljeno je kako je rusko selo Ojmjakon najhladnije trajno naseljeno ljudsko naselje na svijetu s prosječnom temperaturom u siječnju od minus 50 stup njeva Celzija. Najniža tempe ratura ondje iznosila je minus 71,2 stupnja. U Ojmjakonu, na sjeveru Sibira (Jakutija), živi 472 ljudi.

glas-slavonije.hr