Izbjegnite najčešće greške pri kuhanju kave

Evo na što trebate pripaziti:

Temperatura vode
Određena temperatura jako je važna za neke vrste kave jer utječe na otpuštanje aroma i okus, a idealna temperatura je između 90 i 95 stupnjeva Celzijusovih. Ova temperatura uzrokuje otpuštanje aroma koje volimo, a sprečava kiselost.

Pravilno doziranje
Optimalna doza na dva decilitra vode su dvije male žlice kave. Naravno, ako želite i volite jaču kavu, možete dodati malo više, ali probajte se držati optimalne količine i nemojte baš pretjerivati.

Sameljite sami svoju kavu
Iako za to mnogi nemaju vremena i rijetko tko to uopće radi, zašto ne biste taj mali ritual pokušali uvrstiti u jutarnju rutinu i otkrit ćete pravo bogatstvo okusa netom samljevene kave.

Kako čuvati kavu
Ako želite da vaša kava zadrži svježinu, stavite je u posudu za hranu koja ne propušta zrak i čuvajte je na hladnom i tamnom mjestu. Staklene i keramičke posude idealne su za čuvanje hrane.

Stara kava
Potražite svježe prepržena zrna kave i kupujte je u malim količinama. U specijaliziranim dućanima probajte naći što svježiju kavu, a kada otkrijete njezin okus, nećete htjeti pristati ni na što manje.

Tvrdoća vode
Pri kuhanju kave trebate imati na umu i da tvrdoća vode može uništiti okus i arome. Što je tvrđa voda, to je lošiji okus.

Mlijeko
Kakvog će okusa biti vaša kava, ovisi i o kvaliteti mlijeka. Mlijeko s manjim udjelom masnoće može je dodatno razrijediti, a i trajno mlijeko također bitno mijenja okus. Probajte je popiti sa svježim punomasnim mlijekom. Možda je to baš vaš idealan okus.

izvor: tportal.hr