Ivan i Marija su najčešća imena u Hrvata

Utvrđeno je da broj nepismenih opada, a raste broj visokoobrazovanih te informatički pismenih. Među visokoobrazovanima više je žena.

Najčešće muško ime u Hrvatskoj je Ivan (slijede Josip, Marko, Stjepan pa Tomislav), a žensko Marija (Ana i Ivana), dok su najčešća prezimena Horvat, Kovačević i Babić, izjavio je na konferenciji za novinare ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof.

Nepismenih osoba starijih od 10 godina je 0,8 posto (1,3 posto žena, a 0,4 posto muškaraca). Najviše nepismenih je u Šibensko-kninskoj, zatim u Vukovarsko-srijemskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Najmanje nepismenih je u Istarskoj županiji, gradu Zagrebu i u Primorsko-goranskoj županiji.

U populaciji starijoj od 15 godina 30,8 posto ima najviše završenu osnovnu školu, 52,6 posto srednju škola, a visokoobrazovanih je u Hrvatskoj 16,4 posto. U skupini od 25 do 29 godina je 26,6 posto visokoobrazovanih, a samo 8,6 posto osoba starijih od 70 godina je visokoobrazovano. Najviše visokoobrazovanih je u Zagrebu (29 posto), Primorsko-goranskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Najmanje ih je u Virovitičko-podravskoj.

Oko 57,4 posto građana koristi se internetom. Zanimljivo je da se 1,7 posto osoba starijih od 75 godina služi elektroničkom poštom. Državni zavod za statistiku je predstavio i tražilicu na svojim internetskim stranicama na kojima se može provjeriti učestalost imena i prezimena u Hrvatskoj.

HINA