PayPal prestao s radom u Turskoj, pogođeni mali poduzetnici

paypal
paypal

Taj potez pogodio je mnoge male poduzetnike koji ovise o usluzi prijenosa novca za gotovo sve svoje transakcije. Za mnoge je PayPal jedina opcija za poslovanje na globalnoj razini.

"Ovo je ekonomski poražavajuće za mnogo, mnogo ljudi", rekao je vlasnik jedne male tvrtke koja putem internetske platforme prodaje autentične turske proizvode, kao što su ručnici za kupelji i mlinci za kavu.

Poduzetnica, koja mjesečno ima prihode od oko 8.000 dolara i koja je željela ostati anonimna, preusmjerila je svoje transakcije preko posrednika. Ta metoda povećava troškove poslovanja zbog dodatnih naknada za transakcije i duljeg trajanja prijenosa.

Zanatski proizvodi, kao što su umjetnine i keramika, često se iz Turske u Europu prodaju putem platformi kao što su Etsy ili Ebay.

Kupci u tim internetskim trgovinama preferiraju plaćanje putem PayPala jer ono nudi osiguranje protiv prijevara i ne zahtijeva ostavljanje podataka o kreditnoj kartici. Prema navodima PayPala, Turska želi da tvrtka "u potpunosti lokalizira" svoje sustave.

"Poštujemo želju Turske da razmjesti IT infrastrukturu unutar svojih granica. Međutim, PayPal koristi globalnu platformu plaćanja koja djeluje u više od 200 tržišta, radije nego da ima lokalne platforme plaćanja s namjenskom tehnološkom infrastrukturom u svakoj pojedinoj zemlji", stoji u priopćenju PayPala, objavljenom prošlog tjedna.

Turska regulatorna agencija BDDK objavila je da je licenca PayPala odbijena jer je odbio postupiti u skladu sa zakonom koji propisuje bankarskim institucijama lokaliziranje primarnih i sekundarnih sustava, prenosi državna novinska agencija Anadolu

Turski sukob s tehnološkim tvrtkama nije ograničen samo na PayPal. Ta je zemlja u prošlosti zabranjivala Twitter i YouTube, te zabranjuje na desetke tisuća internetskih stranica. Brojnim korisnicima društvenih medija u toj su zemlji blokirani računi.

Hina