Nova rekordna kazna Europske Unije

google
...prijete još dvije, jedna vezana uz Android operativni sustav, a druga uz AdSense poslovanje s oglašavanjem! One bi mogle svaka iznositi još pokoju milijardu eura i to nije nešto oko čega se može odmahnuti rukom.

Trenutno je Europska komisija u fazi traženja drugog mišljenja od strane stručnjaka, ali onih koji će se potruditi srušiti njene zaključke. Time se dodatno može pojačati sama tužba kontra Googlea u oba slučaja. Stoga, do kraja ove godine može se očekivati prvotna odluka, koja možda i bude konačna.

Što se Androida tiče, u optužbi je navedeno da je Google zlouporabio njegovu dominantnu poziciju i time na sebe navukao bijes Europske unije. Naime, Google je sklopio nekoliko spornih ugovora s proizvođačima telefona i operaterima mobilnih mreža. Ukoliko Google bude proglašen krivim to bi se itekako moglo odraziti na prihode te kompanije preko oglašavanja na Android telefonima, što iznosi blizu 11 milijardi američkih dolara godišnje.

Kad je riječ o AdSense, Google je optužen za iskorištavanje dominantne pozicije tako što umjetno onemogućava prikazivanje konkurentskih oglasa na internetskim stranicama.

Dapače, ako netko ne koristi njihove usluge u vidu oglašavanja, jednostavno će ih Google pozicionirati toliko nisko da se kroz njihovu najpopularniju tražilicu u Europi i svijetu teško može išta korisno pronaći na prvim stranicama. To znači da su algoritmi u Googleu namješteni i direktno štete onima koji se odbijaju "pokoriti" i plaćati da bi imali koristi od Googlea.

Na kraju priče ne treba čuditi ako ukupno kazne budu u iznosu od šest do deset milijardi eura.