MOSTARSKA IT TVRTKA Kako tehnologija modernizira prijevoz

Prometne gužve automobili gužva promet auto
hercegovina.info

Živimo u dobu kada se sve više stanovništva u gradovima odriče luksuza posjedovanja vlastitog automobila. Razlozi su poprilično jednostavni, financije i praktičnost. No, podaci govore da čak 77% kućanstava i dalje posjeduje automobil (istraživanje - Velika Britanija). Dok u samoj prijestolnici, Londonu,  broj kućanstava bez automobila ide do visokih 46% s trendom rasta. Razlozi su razni, od ekološke osviještenosti građanstva pa sve do vlastitih financijskih proračuna. Razgovarali smo s domaćom i mladom mostarskom IT tvrtkom specijaliziranom za modernizaciju prijevoza, Adictad. 

Što su razlozi ovakvih trendova u svijetu ali i u regiji?

"Dok su u razvijenim europskim zemljama glavni razlozi ekologija i modernizacija, u regiji su to ekonomski razlozi ali i sveprisutni problem parkinga kojeg imamo i u našem gradu. Sve više stanovništva okreće se alternativnim metodama prijevoza. Nositelji ovih trendova su IT tvrtke i mladi vjerojatno iz težnje ka zapadu i modernim tehnologijama. Biti ekološki osviješten danas postaje moderno."

Koji su problemi lokalne zajednice?

"Imati automobil za vožnju unutar užih gradskih zona nije zahvalno. Zbog toga se svakodnevno susrećemo s problemima zastoja u prometu. Radi se na modernizaciji prometnica ali pitanje je koliko će to riješiti probleme lokalne zajednice. Jednostavno većina kućanstvo ima automobil, a kada tu još pribrojimo vozila dostave, vozila javnog gradskog prijevoza te ostala vozila koja sudjeluju u prometu poput vozila u tranzitu kroz grad nastaju gužve."

Možemo li implementirati neka rješenja koja će pomoći trenutnom stanju?

"Definitivno postoje razne opcije. Tržište jugoistočne Europe je relativno zahtjevno iz bezbroj razloga. No također specifičnosti našega tržišta možemo i iskoristiti. Općepoznata je činjenica da su domaće taxi kompanije među najpovoljnijima u Europi. Dakle da, možemo, ali u komunikaciji sa stanovništvom. Po našim istraživanjima voziti se taxi prijevozom u gradskoj zoni je itekako jeftinije od posjedovanja automobila što na prvu možda i zvuči nevjerojatno ali je istinito."

Vaša tvrtka bavi se modernizacijom u prijevozu?

"Da, posebice rješenjima za taxi industriju. Tijekom proteklih godina intenzivno smo radili na istraživanjima vezano za domaće tržište prijevoza. Pomoću rezultata tih istraživanja došli smo do mnogih zaključaka a jedno od njih je i ovo gore spomenuto o isplativosti taxi prijevoza, barem kod nas. U svijetu taxi industrija je jedna od prvih koja se odlučila na modernizaciju. Naša softverska rješenja za taxi industriju su u fazi testiranja i uskoro ih možemo očekivati na tržištu."

Kako će Vaš softver olakšati život građanima?

Prometne gužve automobili gužva promet auto

"Pogodnosti su mnoge ali ona koja će ponajviše olakšati život građanima je mobilna aplikacija za pozivanje taxi vozila. Mostarska taxi tvrtka Moj Taxi 1503 je prva ušla u naš sustav zbog modernizacije poslovanja. Najviše će od ovoga projekta profitirati upravo građani što je i cilj. Također, poboljšat će se i odnos s klijentima, preciznost te usluga općenito."

Što je zaključak cijele priče o modernizaciji prijevoza?

"Širenjem i rastom broja stanovnika u gradovima nastaju veliki problemi koji su na sreću rješivi. Trebamo učiti iz grešaka ali i uspjeha velikih i razvijenih gradova poput Londona. Smanjenjem broja automobila i prelaskom na gradski prijevoz smanjuju se gužve, opterećenje prometnica, reduciraju se i troškovi. Ovakvi problemi ne muče samo regiju nego i cijeli svijet. Svi zajedno moramo nastojati riješiti te probleme. Vjerujemo da ćemo i sami pomoći u rješavanju gužvi implementacijom naših rješenja. Uskoro će svim stanovnicima Mostara i okolice biti dostupna naša Adam mobilna aplikacija za taxi. Nadamo se da ćemo Mostarcima omogućiti još bolji, moderniji i povoljniji prijevoz", zaključili su iz Adictada.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.