Microsoft najavio prestanak podrške za legendarni XP

Tu su najavu globalnog Microsofta danas proslijedili iz tvrtke Microsoft Hrvatska dodajući da je sustav Windows XP predstavljen prije gotovo 12 godina te da je zaključenje podrške u skladu s uobičajenim životnim ciklusom softverskih proizvoda.
To znači i da će Microsoft korisnicima i partnerima prestati nuditi sigurnosne nadogradnje i ažuriranja tog sustava, kao i da će se podrška za Windows XP Embedded nastaviti do 2016.

U vezi toga iz Microsofta upozoravaju tvrtke koje koriste operativni sustav Windows XP da će po isteku razdoblja podrške njihova računala biti izložena sigurnosnim rizicima te da su bez instaliranih ažuriranja 'ranjivi' za sigurnosne propuste.
To bi tvrtkama moglo stvoriti veći ukupan trošak, a poseban rizik je za tvrtke koje rade s osjetljivim i povjerljivim informacijama, poput financijskih i osobnih, ističu u Microsoftu.
Prenose i predviđanja analitičke kuće IDC da će tvrtke koje će odgađati migraciju s Windowsa XP na Windows 7 ili Windows 8 plaćati osjetno više za podršku IT infrastrukture.

Najavili su još i da osim sustava Windows XP zaključno s 8. travnja 2014. prestaje i podrška za sustav Office 2003