Istraživanje: Vrane nikada ne zaboravljaju lice osoba koje predstavljaju prijetnju za njih

vrane, Sarajevo, napad, vrane

...pokazalo je istraživanje čije rezultate prenosi časopis britanskog Kraljevskog društva (Proceedings of the Royal Society).

Vrane mogu i da svoje loše iskustvo s pojedinim ljudima prenesu na širu populaciju vrana, tvrdi koautor studije John Marzluff.

Zaintrigirani ponašanjem vrana koje žive na njihovom kampusu u Sijetlu, Marzluff i dvojica kolega željeli su da utvrde da li će se ptice sjetiti lica osobe s kojom su doživjele traumatsko iskustvo, prenosi AFP.

Za svoj eksperiment naučnici su sa identičnim maskama na licu hvatali i prstenovali ptice, da bi ih potom puštali na slobodu. Zatim su posmatrali reakcije vrana. Čim bi vidjele masku, vrane bi počele bjesno da grakću, mašu krilima i da se okupljaju u prijeteću gomilu.

Kada bi, putujući u druge krajeve grada, istraživači stavljali maske na lica, vrane koje dotad nikada nisu hvatane odmah bi prepoznale "opasnu facu".

Ponašanje vrana dokazuje da ptice uče ne samo iz direktnog iskustva, već i kroz komunikaciju s drugim pripadnicima vrste.

Tijekom petogodišnjeg istraživanja, naučnici su proširili eksperiment na još nekoliko lokacija, koristeći i druge maske. Bez obzira na promjenu maski, sve je više vrana reagiralo na dolazak "opasne" osobe. Uzbuna se nije samo širila i na vrane iz susjedstva, već su i mlade vrane, posmatrajući reakcije roditelja, počele da ih imitiraju.

Fena