Isplati se biti pristojan: Mjesto u kojem se kava plaća ljubaznošću

kava
Ipak, čini se kako u jednom španjolskom restoranu ljubaznost ipak košta, točnije, ostat ćete bez nekoliko eura u džepu ukoliko budete neljubazni.

Dobri maniri ovdje vas neće stajati, ali loši, itekako hoće. Naime, vlasnica jednog restorana u Španjolskoj odlučila je nepristojnim mušterijama kavu naplaćivati dva eura više.

Stoga, ako naletite u restoran Blau Grifeu, u mjestu Llanca, na obali Costa Brava, nastojte biti ljubazni jer bi inače dvije kave mogli platiti tridesetak kuna više. Ako kavu zatražite na pristojan način, platit ćete je uobičajena 3 eura, a ako budete drski, neugodno ćete se iznenaditi kad na računu ugledate da ste macchiato platili dva eura više.

No, to nije sve, ukoliko se još malo potrudite i konobarima poželite 'dobar dan', ili kažete čarobne riječi 'molim' ili 'hvala', ostvarit ćete poseban popust, pa će vas omiljeni crni napitak stajati tek 1,3 eura.

'Ljudi su danas u neprestanoj žurbi i zaboravljaju na riječi poput 'molim vas' i slične njima. Stoga sam stavila obavijest o ljubaznom ponašanju na prozor i postigla da u restoran zalaze pristojni i ljubazni ljudi', objašnjava svoju ideju vlasnica Marisel Valencia Madrid.

Vlasnica je inače rodom iz Kolumbije i kazuje kako su u njenoj zemlji mnogo ljubazniji prema konobarima, dok na Costa Bravi ne drže do ljubaznosti, a posebno se to odnosi na turiste.

U svakom slučaju, i ova priča nas je naučila, kako očito, lijepa riječ i dalje otvara sva vrata, a u ovom slučaju, i donosi manji ceh.

punkufer.dnevnik.hr