VIDEO  Probali smo igrati Football Manager 2018 i ima mnogo stvari koje vrijedi spomenuti

football manager
football manager
... što vam možemo sa sigurnošću reći, prijatno nas je iznenadila dubina analize stvarnih dešavanja u klubu i svih direktnih i indirektnih faktora koji utječu na izvedbu nogometaša na terenu, piše noob.ba.

Ovogodišnje izdanje Football Manager franšize je još kompleksnije nego ranije verzije.

Evo i tih novina koje su nam prilično „zakomplikovale" život i snalaženje, ali nakon toga smo, kao zaljubljenici u igru, shvatili koliko nam pomažu da vodimo omiljeni tim do svih mogućih trofeja.

Prva od njih je izgradnja harmonije u timu.

Kako to izgleda?

Na samom početku imate formirane grupe najuticajnijih igrača u klubu, legendi i kapetana. Ali imate i ostale grupe, gdje su svi oni klinci koji su tek ušli u tim i znaju se iz mlađih kategorija. Tu su i oni koji rade iz sjenke, ali nisu u prvom planu, kad su u pitanju tekstovi o njima, hvalospjevi i ostale propagandne poruke. Na vama je da napravite homogenu grupu, koja će se držati zajedno. Izgleda lako kad pomislite na to, ali vjerujte da nimalo nije! Naiđu dugovi, naiđu loše utakmice, početničke greške, izgubljena finala u posljednjem minutu i sve druga uzbuđenja i razočaranja, koja nogomet kao igra nosi. Na vama je, kao menadžeru i vođi, da održite moral ekipe i držite ih na okupu. Malo opuštanja i tim može postati raštimovan orkestar.

Druga opcija je Sport Science, što je potpuno nova dimenzija analiziranja igrača i njegove fizičke spreme. Ovaj dio igre vam analizira svakog igrača u timu i daje uvid u njegove sposobnosti, umor, mogućnost povrede u sljedećoj utakmici, povijest povreda, načine saniranja tih povreda i trenutnu spremnost. Ova opcija će vas definitivno oduševiti, ali ćete imate i virtuelnu trenersku odgovornost, da ne pošaljete previše umornog nogometaša na teren, uz mogućnost povrede, koja bi ga ostavila van stroja naredna tri mjeseca. Na vama je da odlučite da li vrijedi rizikovati i u kom trenutku sezone bi trebalo to uraditi, a u kome dijelu nikako ne treba posegnuti za takvim potezom. Imajte na umu da u ovogodišnjoj verziji igre, treba pametno tempirati formu.

Treća opcija, koja je po riječima ljudi iz Sports Interactiva doživjela najveću promjenu u odnosu na prethodna izdanja, jeste prikaz utakmice.

Igrači izgledaju znatno bolje, ima dosta razlike među njima, mada teško možete da razaznate tko je koji igrač, ako ne bi znali koga ste poslali na teren. Sada je možda nivo igre FIFA 97, a možda smo i previše subjektivni. Definitivno postoji značajan napredak, kada je u pitanju 3D prikaz meča, stadiona, navijača i okoline, ali priznajte da najviše nas gleda i dalje tekst traku i iščekuje kad će pasti gol ili kada će naš tim primiti gol.

Nekad je bolje i da ne vidimo kako smo primili gol, jer mogu stradati periferni uređaji ili nečije čelo, ako riješite da bacite miša u pravcu vrata, dok vam ulaze brat ili sestra u sobu, jer čuju vrištanje i pucanje plastike na tastaturi...

Četvrta opcija kod koje je došlo do promjene je skautiranje. Više nema besplatnog skautinga i ne, nije dovoljna samo plaća, koju dajete skautu. Sad morate imate budžet za analizu novih igrača i pronalazak talenata po cijelom svijetu, sa akcentom na staru, dobru Afriku i egzotičnu Južnu Ameriku. Realističniji je i sistem transfera, jer postoji financijski fer plej koji morate poštivati, ali imate i par načina kako da platite igrača, a ne ugrozite fer plej, što ćemo vam ostaviti da testirate. A da se ne biste mnogo mučili, uvijek ima i super lista slobodnih igrača, koje možete dovesti u vaš klub, u ovisnosti od ambicija, ali i ambicija igrača, koji su slobodni.

Naravno, nema ništa bez taktike i pripreme utakmice, što je na kraju i najbitniji segment igre. Potpuno novi AI koji analizira taktiku, kako vašu, tako i protivničku. Prije samog meča imate čitav niz prednosti i mana vašeg protivnika, na osnovu čega oformljavate formaciju, igrače koje ćete izvesti na teren, način na koji će se oni kretati, markirati protivnika i stvarati šanse za gol. Ono što nas je potpuno oduševilo su četiri nove uloge za igrače: Segundo Volante, Carrilero, Mezzala i Inverted Winger, koje opet ovise od postavke formacije i sposobnosti vaših igrača. I da, proširene su mogućnosti treniranja vratara, tako da uz malo sreće, možete napraviti novog Bufona od vaše mlade nade.

Također, prilikom kreiranja vašeg profila, pored toga što sad zaista imate mogućnost da ličite na sebe, možete izabrati i iz kog ste grada.

Iako se ovo izdanje približilo itekako realnom stanju u nogometu, kao što je titula Lestera u Premijer ligi, transfer Neymara u PSG za suludu sumu ili priopćavanje nogometaša da je gay, što je slučaj u ovogodišnjoj igri, igra ima i par negativnih stvari.

Prva je Medical center, koji i pored mnogo poboljšanja i dalje donosi previše povreda u odnosu na stvarnost. Da li je to do naših fizioterapeuta još uvijek ne znamo, ali vjerujemo u njih i sigurni smo da nije. Ako se ispostavi da jeste, otpustićemo ih i dovešćemo nove, pa ćemo ponovo testirati.

Druga je 3D animacija, koja nam i dalje daje dummy izgled igrača. OK, znamo da to nije fokus igre, ali je nekad bolje i da gledamo samo tekst, nego prilično neprirodne pokrete igrača i krajnje čudne reakcije i poteze.

Treću i ostale zamjerke nemamo, ako izuzmemo činjenicu da sa svakim novim izdanjem dolazi do komplikacija oko snalaženja u igri, ali za one kojima je ovo previše potrošenog vremena bez prijeke potrebe, možemo da kažemo da i dalje imaju Football Manager 2018 Touch verziju igre, koja vas vraća negdje na Championship Manager 01/02.