Iako zvuče suludo, ove činjenice su istinite

heroin

Mnoštvo je teorija i podataka iz raznih izvora, da je zbilja katkada utvrditi što je točno i pravovaljano. Business Insider tako donosi deset činjenica koje zvuče čudno, suludo i besmisleno, a zapravo su točne.

U Bangladešu živi više ljudi nego li u Rusiji

Rusija je površinom najveća zemlja svijeta, prostire se u devet vremenskih zona te je primjerice veća i od Plutona. Međutim maleni Bangladeš, koji je površinom nešto veći od New Yorka, ima više stanovnika.

U ovoj zemlji živi 156 milijuna stanovnika, dok Rusiju naseljava 143 milijuna.

U mozgu je više živčanih spojeva, nego zvijezda u Kumovoj slami

Kada želimo istaknuti pjesnički, karikirano neku veliku brojku posegnemo za zvjezdanim beskrajom. U našoj galaksiji, Kumovoj slami (Mliječnoj stazi), astronomi procjenjuju da ima 200 milijardi zvijezda.

No taj ogromni broj, malen je usporedimo li ga s brojem moždanih sinapsi. Naime neurokirurzi pojašnjavaju da u mozgu trogodišnjaka ima blizu trilijuna (18 nula iza broja) nervnih spojeva. Odrasla ih osoba ima pak oko 500 milijardi.

U blizini Georgije nalazi se izgubljena nuklearna bomba

Pilot američke zrakoplovne flote je 5. veljače 1958. godine uslijed kvara na svom avionu, nuklearnu bombu težu od tri tone, ispustio u more u blizini savezne države Georgije. Iako je mornarica mjesecima nakon toga pretraživala područje, nije ju uspjela naći.

Mada su pilot i glavešine američkog borbenog zrakoplovstva tvrdili da izgubljena eksplozivna naprava ne sadrži plutonij, osam godina poslije su tajnici ministarstva obrane potvrdili da je bomba sadržavala bojevu glavu s uranijom i plutonijem.

Opet su poslije reagirali i iz zrakoplovstva te pojasnili da ako bomba ostane netaknuta, ne bi trebala predstavljati nikakvu opasnost ili širiti otrovne materije.

Heroin se nekada koristio da liječi kašalj kod djece!

Da dobro ste pročitali podnaslov. I to nije bio lijek iz kućne radinosti. Svima nam poznata njemačka farmaceutska tvrtka Bayer, komercijalizirala je heroin davne 1890. te ga prodavala kao lijek koji ublažava prehladu i bol te pomaže kod kašlja.

Ono što je još šokantnije od toga je da su 1912. godine dozvolili uporabu ovog 'lijeka' i djeci, iako su već godinama pristizala izvješća o posljedicama koje može uzrokovati heroin. Još do 1914. u SAD-u se heroin mogao kupovati uz recept, a 1924. je skroz zabranjen.

izvro: srednja.hr