Htio odvratiti sinove od ‘pucačkih’ igrica, pa ih odveo u pravi rat…Saznajte rezultat

svedski djecaci u izraelu

... realnost rata i razaranja koje izaziva korištenje oružja.

Karl-Magnus Helgegren je švedski novinar, univerzitetski profesor i otac Lea (11) i Franka (10). U intervjuu "Daily Mailu" on je objasnio da je odlučio da povede sinove na put kada su ga za večerom pitali da li mogu da kupe najnoviju "pucačinu".

Zabrinut da ne shvate pogubne posljedice rata, odlučio je da se opkladi sa njima: ako posjete područje pogođeno ratom i razgovaraju s tamošnjim stanovnicima, po povratku kući dozvolit će im da igraju koju god igricu požele, prenosi blic.rs.

Dječaci su pristali, pa je porodica - uključujući i majku Elizu, koja se razvela od supruga - krenula na desetodnevno putovanje u Izrael i na Golansku visoravan u okupiranom dijelu Sirije.

"Želio sam da im ukažem na negativne posljedice koje se manifestuju kada topovi zašute. Žrtve su nečiji otac, brat, sestra i majka", objašnjava Karl-Magnus Helgegren.

U Izrael su stigli u travnju, prije izbijanja najnovijeg sukoba.

"U Jerusalemu smo stanovali u jednoj izraelskoj porodici. Htio sam da upoznaju sve dijelove društva. Poslije toga smo otišli u izbjeglički logor Šuafat, gdje je povremeno vladala nestašica vode i gdje su ljudi morali da prelaze kontrolni punkt", objašnjava otac.

Stanovnici izbjegličkoga kampa Šuafat tehnički pripadaju Jerusalemu, ali žive izvan sigurnosnog zida koji je podigao Izrael.

Helgegren je odveo djecu u bolnicu u logoru i zatražio od medicinskog osoblja da im objasne u kakvim uslovima djeca tamo žive.

"Ispričali su im o trojici dječaka koji su završili u invalidskim kolicima pošto su gumenim mecima pogođeni u kičmu i koji više ne mogu da igraju nogomet".

Porodica je posjetila i mjesto Madždal Šams na Golanskoj visoravni, gdje ima najmanje 2.000 minskih polja. Tamo su razgovarali sa mladima koji su odrastali za vrijeme okupacije i dječaci su sa zanimanjem slušali priče o ljudima odvojenim od svojih porodica.

Pošto je po povratku u Švedsku opisao svoje iskustvo, Helgegren se našao na udaru kritika mnogih roditelja.

"Ovo su moja djeca i radim ono što mislim da je najbolje za njih", odgovara on i ističe da su na put krenuli u travnju kada situacija nije bila opasna kao sada.

On kaže da su mu sinovi poslije putovanja rekli da više neće kupovati igrice "Call of Duty" i da su bili šokirani zbog najnovijih borbi u regiji.

"Stalno me pitaju što tamo ima novo - postali su svjesni sukoba koji ni mnogi odrasli ne razumiju u potpunosti", kaže on.

"Ne moraju svi da odu na Bliski istok da bi upoznali djecu sa suštinom ratnih igara. Ali svi ih igraju i one su postale sastavni dio života naše djece. Zašto roditelji u tome ne vide problem?", zaključuje Helgegren.