Hrvati u kladionicama izgubili 740 milijuna kuna

"Za mene je klađenje perspektiva jer drugog načina zarade nemam. S to malo novca što imam moram se kladiti da bi nešto zaradio. Ne vidim drugu perspektivu", kaže jedan od hrvatskih kockara.

Pa iako su im danas često opravdanja financijska situaciija, recesija i nezaposlenost, brojni od njih u kocki završe zbog ovisnosti. Krenu s 5, 10 kuna, a završe na automobilu ili gubitku kuće i stana. Zbog ovisnosti često izgube, kako i sami kažu i obraz i ponos. U svemu tome u prošloj godini hrvatski su građani, prenosi Dnevnik.hr, izgubili čak 740 milijuna kuna.

Hina je nedavno objavila da u Hrvatskoj postoji 50.000 patoloških kockara, a još stotinjak tisuća ljudi ima raznih problema s kockom.

Dr. Ante Bagarić iz Odjela za ovisnosti Psihijatrijske bolnice Vrapče ustvrdio je kako su posebno ugroženi mladi. Kockaju srednjoškolci, čak i osnovnoškolci, a poseban problem, po ocjeni dr. Bagarića, jest taj što se kockati može i preko interneta.

Na Odjel za ovisnost Psihijatrijske bolnice Vrapče na godinu se javi stotinjak pacijenata koji se u sklopu izvanbolničkog tretmana uključuju u psihoterapijske i socioterapijske programe. Iako bi optimalno vrijeme uključenosti u takve programe bilo oko godinu dana, mnogi pacijenti ne izdrže pa obično trećina napušta program i vraća se kocki.