Hercegovci idu u gimnaziju, Bosanci biraju tehničke škole

Piše: Pero Zelenika/Večernji list

Najviše svršenih pučkoškolaca upisuje se u tehničke škole, preko polovine, a tridesetak tisuća onih koji su se praktično odrekli studija opredijeli se za strukovne škole.

Mnogi odustaju od škole

Prema podacima Inicijative za pravedno obrazovanje, 6 tisuća djece ne upiše i ne završi ni osnovno obrazovanje zbog siromaštva i prevelike udaljenosti škole od njihovih domova. Jedna trećina djece neće se ni upisati u srednju školu, a tek polovina će je završiti na vrijeme.Prema tim podacima, 74 posto šanse je da se mladi neće upisati na fakultet, a čak 90 posto da ga neće završiti na vrijeme.

Početkom školske 2011./12. godine u svih 214 srednjih škola u Federaciji BiH krenulo je 109.090 učenika. Svaki četvrti učenik se opredijelio za gimnaziju, svaki peti za strukovnu školu a skoro polovina je upisala jednu od tehničkih škola. Svaki stoti polaznik srednje škole upisao se u jednu umjetničku školu, a svaki pedeseti opredijelio se za vjersku školu. Tu su i škole za učenike s posebnim potrebama u koje se upisao jedan od 400 upisanih.

Gimnazijalci nastavljaju

Ukoliko je upis u gimnaziju pokazatelj da će učenici nastaviti školovanja, moglo bi se zaključiti kako će na fakultet krenuti najviše učenika iz Zapadnohercegovačke županije. Naime, u toj županiji 41 posto učenika upisalo se u gimnaziju. Nakon njih, 35 posto polaznika u gimnaziju ima Hercegbosanska županija, a jedan posto manje upisanih dolazi iz Sarajeva. Najmanje upisanih u gimnaziju ima Posavina i Tuzla, u kojima se u gimnaziju upisao tek svaki peti učenik.

Sa 57 posto upisanih u tehničke škole, Posavina je na prvom mjestu. Preko polovine učenika u tim školama je Bosanskopodrinjska, Tuzlanska i Hercegovačkoneretvanska županija.

Ukoliko upis u strukovne škole znači i opredjeljenje za rad nakon svršene srednje škole, suditi je da će se na sveučilišta upisati najmanje učenika iz Zeničko-dobojske županije, gdje se u strukovnu školu upisao skoro svaki treći učenik. Sa 14 posto upisanih u strukovne škole Sarajevska županija je na začelju a slijede je ZHŽ i HNŽ.