Građani FBiH u kladionicama ove godine potrošili 951 milijun KM

Federacija BIH, kladionice, klađenje, Mostar, kladionica, kladioničar, Kladionica Premier
Prema saznanjima portala Žurnal od te sume je nešto više od 944 milijuna uplaćeno u privatnim kladionicama, a oko 7 milijuna se odnosi na Lutriju BiH.

Kao i uvijek kada su brojke i statistika u pitanju, analiza ovog podatka može se razvijati u nekoliko pravaca. Ako računamo prema ukupnom broju punoljetnih građana u Federaciji, svaki je prosječno u kladionicama potrošio 470 KM. Ukoliko kao referetnu brojku uzmemo broj zaposlenih, onda je svaki igrač na sreću u ovoj godini potrošio nešto više od 2 tisuće maraka.

Izostavili smo 340 tisuća umirovljenika i 376 tisuća nezaposlenih stanovnika Federacije, samo pretpostavljajući da ne posjećuju kladionice.

Tih 950 milijuna potrošenih u kladionicama može se uporediti, primjera radi, sa sumom potrošenom na lijekove u cijeloj BiH. Prema podacima Agencije za lijekove BiH ukupan promet lijekovima u 2015. bio je 597 milijuna KM. Iako ta su suma jeste velika, u uspoređenju sa 50 posto većom sumom koja se potroši u kladionicama, djeluje kao sasvim logična.

Federalni je premijer Fadil Novalić početkom ove godine izazvao burne reakcije izjavom o standardu stanovnika u ovom entitetu.

"Građani FBiH žive dobro. Šta više, rasipaju se", kazao je Novalić.

Zaključak je izveo iz podataka jednog domaćeg prodajnog lanca o prodaji kave, cigara, piva i vina. Eto prilike da u svoju metodu za izračun dobrog života uvrsti i uplatu u kladionicama. Naravno, Novalić dobro zna koliki je protok novca u ovom segmentu. Zato je i namjerio da pored tek početka kontrole stvarnog prometa u kladionicama, oporezuje i same igrače već prilikom uplate, naravno ne želeći da zbog boljeg punjenja budžeta i smanji njihove posjete kladionicama.

Ako znamo da je elektronski nadzor uplata klasičnog klađenja u kladionicama počeo u veljači 2015 godine, a za RNG klađenja, u koja spadaju primjera radi elektronske utrke pasa i slično, tek od prosinca, jasno je kako je ovo naglo povečanje uplata samo produkt još uvijek nesavšene, ali kakve takve kontrole uplata u kladionicama. Ima još nejasnoća.

Prema podacima Žurnala uplata za RNG klađenje dominira u ukupnoj sumi i doseže 800 milijuna! Istovremeno, podaci kazuju da je za ovu vrstu klađenja isplaćeno 718 milijuna na ime dobitaka, što otvara niz pitanja, a jedno je da li igrači toliko baš dobijaju na ovoj za klađenje neizvjesnoj igri.

Sigurno je da će se nesuglasice između SDA i HDZ-a BiH oko teksta Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću ponovo razbuktati u narednom periodu.

Za sada je isvjesno samo jedno: ukoliko se nastavi trend uplata evidentiran za prvih osam mjeseci ove godine, građani u Federaciji će tijekom 2016. godine za igre na sreću uplatiti više o 1,4 milijarde KM!