Gradić koji ima jednu poštu, knjižnicu i najskuplje nekretnine. Zašto svi tu hoće živjeti?

atherton, najskuplji gradić
Najskuplja nekretnina na tržištu Athertona je kuća koja košta 22 milijuna dolara, a najjeftiniji je dvosobni bungalov čija je cijena 1,5 milijuna dolara. Prosječni prihod prihod u jednom domaćinstvu Athertona je čak 250.000 dolara, što je daleko više nego u ostatku Amerike.

Mirno mjestašce koje nudi nešto posebno

Za Atherton kažu da je to mirno mjestašce, koje vam ne nudi nešto posebno. Ima jednu poštu, jednu knjižnicu, tako da na prvi pogled i nije baš privlačno za život.

Međutim, ono što ovo mjesto čini posebnim je to da se nalazi na svega deset minuta vožnje od Palo Altoa do Menlo Parka, gdje se među brojnim IT tvrtkama nalazi i Facebook.

IT milijarderi

Prema nekim podacima, kompanije su tu u "obrnule" čak 400 milijardi dolara, a jedan dio novca je uložen i u lokalne zajednice. Područje je postalo popularno nakon što su počeli doseljavati IT milijarderi, a među ponosnim vlasnicima nekretnina u Athertonu su i strani investitori iz Indije i Kine.

Atherton na spisku svojih stanovnika ima Erica Schmidta iz Googlea, zatim Paula Allena suosnivača Microsofta, Sheryl Sandberg iz Facebooka.

40 posto kuća plaćeno gotovinom

Agent za nekretnine Ken DeLeon kaže da nema sumnje da je Atherton trenutno najbolje tržište za nekretnine u SAD-u, bolje čak i od Manhattana.
Jedna od zanimljivosti je i način kupovine kuće. DeLeon tvrdi da je čak 40 posto kuća koje je on prodao prošle godine plaćeno gotovinom, i to su kuće čija je prosječna cijena između pet i deset milijuna dolara.

No, i dalje je istočna obala veoma popularna među slavnim i poznatima, tako da se čak šest gradova i mjesta iz okoline New Yorka našlo među šest najskupljih gradova u SAD-u.

dubaidailypress.com/Danas.hr