Google: Televizija je gotova

Gledaš li televizijski program? Koliko sati provodiš pred televizorom dnevno, a koliko si provodio prije, recimo, 10 godina? Sigurni smo da sve rjeđe i rjeđe večeri provodiš ispred 'malog ekrana', a sve više vremena provodiš pred još manjim ekranom svog računala.

Internet je naprosto istisnuo televiziju kao najvažniji medij u našim životima. Ništa novo, isto se prije 50 godina dogodilo radiju, kojeg je tada istisnula televizija, a slična stvar dogodila se novinama i magazinima, ne jednom, već triput (radio, tv, Internet). Život ide dalje, a mi smo prigrlili medij koji je bolji, informativniji i koji omogućava komunikaciju u oba smjera.

S ovim se slaže i 'glavonja' Googlea Eric Schmidt koji je ovaj tjedan odbio predvidjeti kad će internetski video istisnuti televiziju riječima: 'To se već dogodilo'.
YouTube je nedavno probio granicu od milijardu korisnika na mjesec. Samo su Fejs i Google tražilica posjećeniji od video servisa na kojem provodimo sate. Iako u globalu, prosječan čovjek još uvijek više vremena provodi pred tv ekranom nego na webu, mlađa publika sve više zanemaruje tv program nauštrb interaktivnog, online sadržaja.
U Americi, najvažnijem svjetskom tržištu, mladi od 18 do 34 godine, 'gledaju' YouTube više od bilo koje kablovske ili nacionalne mreže. Netflix je odavno ubio videoteke, a čak i veliki HBO polako prelazi na distribuciju svog programa putem interneta.

Televizija sigurno neće nestati samo što će morati evoluirati i pomiriti se s činjenicom da više ne vlada svijetom. Prijenosi velikih sportskih događaja uvijek će biti zabavnije gledati u društvu, na velikom tv ekranu, ali kad je u pitanju sve ostalo, tu je Internet bez premca.