FOTO/VIDEO  Godišnjica smrti Dražena Ričla, prvog pjevača Crvene jabuke

... nadrealista, jedan od pokretača “Novog primitivizma” (New primitives), gitarista nekoliko sarajevskih glazbenih skupina, frontman i jedan od pokretača poznate glazbene skupine “Crvena jabuka”. Ričl je jedno vrijeme bio i gitarist sastava Elvis J. Kurtović, te glumac u Top listi nadrealista, piše depo.ba.

Rođen je u Sarajevu, 12. ožujka 1962. godine. Odrastao je sa majkom Elvirom, završio nižu glazbenu školu u Sarajevu, smjer - akustične gitare. Po završetku II sarajevske gimnazije, upisuje fakultet Novinarstva. U to vrijeme osniva svoj prvi bend - "Misterija" koji nije dugo trajao. Tokom srednje škole, ponovo svira u skupini "Znak Sreće", gdje istovremeno i komponira i piše pjesme. 1980. godine, Zijo napušta skupinu i odlazi u vojsku, a nakon povratka, priključuje se projektu "Top Lista Nadrealista" Radio Sarajeva.

Još jedan nadimak "PARA" je dobio u jednoj anegdoti prilikom igre sa djecom. U rujnu 1981. godine, nastupa sa grupom "Žaoka" (jer je grupa "Znak Sreće" u međuvremenu promijenila ime) na legendarnom koncertu "Zabranjenog Pušenja". Skupina uskoro prestaje sa radom. Istovremeno nastaje Zlajino "Ozbiljno Pitanje" i kako su otprije bili prijatelji, Zlaja i Hare (članovi "Crvene jabuke"), Ziju nagovore da dođe svirati kod njih.

U proljeće 1982. godine, rodila se ideja za glazbenu skupinu "Elvis J. Kurtovich", u koju Zijo prelazi svirati u jesen. U njoj se po prvi put pojavljuje i kao pjevač pjesme koju je i sam komponirao i napisao: "Sva su raja otišla na more".

Uskoro zbog neslaganja u bendu, Zijo napušta skupinu i počinje raditi sasvim neke druge stvari. Već je tada imao mnoge pjesme. U proljeće 1985. godine, Zijo i Zlaja razgovaraju o tome da naprave zajednički bend. Ubrzo su i pronašli ostale članove benda, te snimaju i prvi album grupe "Crvena Jabuka". Slijedila je prva turneja 1986. godine, koja nikada nije održana.

Kod Jablanice se dogodila teška prometna nezgoda. Nakon nezgode 18. rujna 1986. godine, na putu za Mostar, u kojoj je poginuo basista iste skupine Aljoša Buha, Dražen Ričl zadobio je teške povrede, od kojih je kasnije, točnije 1. listopada 1986. godine, i podlegao.

Ričl je imao 24 godine, sahranjen je na sarajevskom groblju Bare.

Skupina Crvena jabuka nastavila je svoj rad 1987. godine. Darko Cunja Jelčić, Dražen Žerić Žera i Zlatko Arslanagić posvetili su Ziji i Aljoši album "Za sve ove godine", a zatim slijede albumi "Sanjati", "Tamo gdje ljubav počinje", "Nekako s proljeća", a 1996. godine objavljen je album "U tvojim očima" na kojem se našla pjesma Dražena Ričla "Sanjam te" koju je dovršio Žera.

Zijo je ostavio još mnoge pjesme koje se i danas pjevaju i sjećaju nas na njega - "Nek' te on ljubi", "Da je samo malo sreće", "Bježi kišo s prozora", "Tugo, nesrećo", "Dođi kod mene", "Bivše djevojčice, bivši dječaci", "Kad je noć hladna i zvjezdana".

Poslušajte jedan od najvećih hitova Crvene jabuke "Tugo nesrećo", pjesmu koju je Zijo napisao kao jednu od svojih posljednjih: