FOTO  Geodetsko društvo Herceg Bosne obilježilo 20 godina djelovanja na 3. Kongresu o katastru

katastar, konferencija, Mostar

...koji je održan u Mostaru od 02. do 04. prosinca, Geodetsko društvo Herceg-Bosne obilježilo je dvadeset godina djelovanja.
Društvo okuplja stručnjake s ciljem promocije geodetske struke, podizanja razine kvalitete usluga, razmjene iskustava članova s kolegama iz Bosne i Hercegovine i cijeloga svijeta. Od 2010. društvo je član krovne Svjetske udruge geodeta (FIG), a od 2013. godine pridruženi član Europskog vijeća geodeta (CLGE).

Visoka razina djelovanja postignuta je u proteklih 20 godina, što se ogleda kroz cijeli niz aktivnosti. Geodetsko društvo Herceg Bosne izdaje Godišnjak koji izlazi od 2001. godine, a u kojem se objavljuju tekstovi o aktivnostima Društva i druge važne novosti iz svijeta geodezije, organizira studijska putovanja za svoje članstvo s ciljem upoznavanja geodetsko-katastarskih sustava europskih zemalja. Do sada je organizirano 12 studijskih putovanja. Slijedeće područje djelovanja Društva je stipendiranje studenata geodezije i geoinformatike, gdje je Društvo od 2003. godine do danas stipendiralo 31 studenta. Također, iza sebe Društvo ima tri uspješno realizirana kongresa o katastru u Bosni i Hercegovini, Neum 2007., Ilidža 2011. i Mostar 2015. godine.
''Sretno se poklopila okrugla dvadeseta obljetnica rada Društva, s trećim Kongresom. Odlučili smo oba događaja spojiti u jedan. Tako smo tijekom uvodne sesije Kongresa skromnom svečanošću obilježili dvadeset godina rada. Prigodnom prezentacijom smo se prisjetili ostvarenih rezultata, a također smo dodijelili priznanja zaslužnim članovima Društva, kolegama Željku Obradoviću, Zdravku Prki i Stipici Oreču te kolegicama Ruži Mrnjavac i Ljerki Drmać. Počasnim članom proglašen je dr. Milan Rezo, predsjednik Hrvatskog geodetskog društva'', kazao je predsjednik Društva Herceg Bosne, Adelko Krmek.
Kongres je održan po visokim pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a nazočilo je oko 300 geodetskih stručnjaka iz 8 zemalja. Predstavljeno je 25 radova i prezentacije u 5 sesija. Na Kongresu su prezentirane aktivnosti započetog projekta ''Registracija nekretnina u BiH'', koji za cijeli sustav zemljišne administracije predstavlja veliki izazov.
Predsjednik znanstveno-stručnog odbora kongresa Ivan Lesko, naglasio je kako osim važnog projekta za sve naše građane - ''Registracija nekretnina u BiH'' koji je već otpočeo, također se nastavlja projekt ''Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH'' - CILAP, kroz kojeg se nastoji modernizirati i obogatiti novim područjima djelovanja kao što su adresni registar, procjena vrijednosti nekretnina i digitalni arhiv.
''Globalno se može reći da je iz obavljenih prezentacija vidljiv veliki napredak i porast aktivnosti u sektoru zemljišne administracije, a također su vidljive zapreke koje tim aktivnostima predstavlja postojeći sustav organizacije. Za uspješan nastavak započetih vrlo obimnih aktivnosti, neophodno je izgraditi integralni sustav zemljišne administracije koji podrazumijeva zajedničku bazu podataka u kojoj se vode podatci katastra i zemljišne knjige i jednu instituciju koja je odgovorna za tu bazu'', naglasio je Lesko.
U tom pravcu potrebno je ustrajati u naporima da se donese Zakon o izmjeri i registraciji nekretnina na razini Federacije u postojećoj formi. Time bi se stvorio pravni okvir za ovakav integrirani sustav zemljišne administracije, zaključak je sudionika III. Kongresa o katastru u BiH.