Gdje se sahranjuju Kinezi koji žive u Sarajevu?: Nema nikakvih podataka u medijima, osmrtnica...

...u posljednje vrijeme ne vrvi od ljudi niti se pazari kako je to bilo nekad. Razloge sigurno treba tražiti u besparici koja godinama "davi" bh. građane, koji sve manje kupuju ionako bagatelnu kinesku robu. U razgovoru s jednim od vlasnika kineske trgovine saznajemo da Kinezi u Sarajevu sve manje pokreću biznis te da oni koji ovdje već duže vremena borave, traže način da se vrate u matičnu zemlju. No, ono što ostaje misterija i velika nepoznanica jeste gdje se Kinezi sahranjuju ako ih smrt zadesi u BiH?

O tome nema nikakvih podataka u medijima, nema čitulja u novinama niti na oglasnim tablama....Od našeg sagovornika Kineza smo dobili tek kratak odgovor "da Kinezi umiru u tišini" i tu se naš razgovor polako završava.

No, vlasnik jedne kuće u Buća potoku u kojem živi obitelj iz Kine nam je potvrdio da, ako Kineza smrt zatekne u stranoj zemlji, njegovo tijelo se kremira u strogoj tajnosti, a da se urna sa pepelom vraća u domovinu.

Također, u Sarajevu ne postoji nigdje službenih podataka niti trag o smrti Kineza kao ni o tome je li bilo slučajeva kremiranja.

Inače, prema kineskoj tradiciji, neodgovarajući pogrebni angažman može donijeti zlu sreću obitelji preminulog. U kući preminulog statue božanstava se prekrivaju crvenim papirom, a ogledala se sklanjaju. Gong se postavlja s lijeve strane ukoliko je preminuli muškarac, a s desne ukoliko je žena.

Većina stanovnika u Kini su mahajana budisti. Po običajima ove vjere, kremacija nije eksluzivni način sahranjivanja, već je dozvoljeno i takozvano sahranjivanje tijela u kovčegu. Kako god, Kinezi ostaju vjerni svojoj tradiciji i običajima pa čak i onda kada im se približi smrtni trenutak.

Dnevni Avaz