Franjevac dobio nagradu za najboljega nastavnika na svijetu za 2019.

nagrada
 Svečana dodjela nagrade upriličena je 24. ožujka u Dubaiju, u nazočnosti najviših državnika te zemlje. Svečanost je vodio hollywoodski glumac Hugh Jackman, a za ovogodišnju nagradu bilo je nominirano više od 10,000 nastavnika iz 179 zemalja svijeta. Nagradu dodjeljuje svjetska dobrotvorna zaklada Varkey iz Londona.

Profesor fra Peter Tabichi nastavnik je u jednoj srednjoj školi selu Pwani u kenijskoj dolini Rift, gdje 95 % učenika živi u siromaštvu. U takvoj su okolini česte ovisnosti o drogama i vanbračne trudnoće mladih djevojaka. Svjetski mediji, za razliku od većine naših domaćih medija, s pravom naglašavaju kako Peter nije običan nastavnik, nego je on i franjevac svećenik koji 80 % svoje plaće daje za projekte razvoja lokalnoga društva. Prenosi mještanima znanje o sjetvi poljoprivrednih kultura koje su otpornije na sušu, a u školi predvodi vannastavnu aktivnost naziva Peace Club ili Društvo za mir u kojemu okuplja sedam različitih etničkih skupina kako bi stvorio jače društvo. Započeo je i rad oko školskoga društva za znanost. Prošle, 2018. godine njegovi su učenici pobijedili najbolje škole u državi na državnom natjecanju iz znanosti i tehnike. Profesor i franjevac Peter Tabichi snažno utječe na produktivnost i samouvjerenost svojih đaka i odgaja ih za život. On sam govori da bi - za dobroga nastavnika - trebalo više činiti, a manje govoriti.

Nagrada za najboljega nastavnika i ove godine iznosi 1,000,000 američkih dolara. No profesor fra Peter i ranije je govorio kako nije važan novac. Gotovo svi njegovi učenici dolaze iz siromašnih obitelji. Nagrađeni 36-godišnji franjevac iz Kenije zasigurno će i ovaj iznos donirati za dobrobit svojih učenika. Već su mu čestitali kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta i brojni svjetski mediji poput renomiranih medijskih kuća BBC i The Guardian.

Napominjemo da su iz zemalja okruženja dvije profesorice ušle u krug 40 najboljih nastavnika za ovogodišnju nagradu. To su Katarina Veljković iz OŠ Kragujevac (Srbija) i Liljana Luani iz škole Pasho Vasa u Skadru (Albanija). Sličnu nagradu na razini Bosne i Hercegovine dodjeljuju Centar za obrazovne inicijative Step by Step i Zajednica inovativnih nastavnika. Od 157 nominiranih u kategoriji srednjoškolskih nastavnika našao se franjevac Bosne Srebrene fra Franjo Radman, profesor informatike i sociologije u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom.



Svjetlo riječi