Francuskinje u panici: Grudi im povećali otrovnim silikonom

Francuskinje u panici: Grudi im povećali otrovnim silikonom
Više od 30.000 Francuskinja koje su u posljednjih deset godina povećale grudi je u panici nakon što je otkriveno da u grudima nose implantate punjene industrijskim silikonom, piše Guardian. Uspaničene i preplašene žene su u srijedu prosvjedovale pred francuskim ministarstvom zdravstva, optužujući državu da nije učinila dovoljno. Traže da im država plati vađenje silikona. Francuska se vlada sad suočava s mogućim astronomskim odštetama.

Francuska kompanija Poly Implant Prothesis, koja silikone prodaje i u Španjolskoj i Velikoj Britaniji implatante je punila jeftinijim silikonom umjesto skupljeg medicinskog, a ''vrećice' u kojima je pakiran bile su pucale i iz njih je curila tekućina. Otkriveno je da je kompanija njeftinijim silikonom uštedjela oko milijardu eura. Skandal je otkriven prošle godine nakon čega je više od 2000 žena podnijelo tužbe zbog nastalih komplikacija.

Kompanija je zatvorena, a pokrenuta je i istraga nakon što je jedna žena koja je imala silikone umrla od raka dojke.

Iz francuskog ministarstva zdravstva objavili su kako znaju za četiri slučaja ugradnje otrovnih implantata, no ističu kako ne mogu potvrditi da su silikoni uzrok tumora koje su žene dobile. Dvije su umrle.