Facebook ubojstvo : Zbog tračeva na facebooku platila smaknuće najbolje prijateljice

U siječnju je u svojem domu nasmrt izbodena 15-godišnja Joyce Winsie Hau, nakon što se preko Facebooka posvađala sa najboljom prijateljicom. Winsie je navodno na Facebooku i drugim socijalnim mrežama širila tračeve o "seksualnim nestašlucima" svoje najbolje prijateljice, 16-godišnje Polly. To je Polly toliko razljutilo da je zajedno sa svojim dečkom odlučila da Winsie "mora platiti" te su unajmili 15-godišnjeg Jinhua da je ubije, piše Radio Netherlands Worldwide.

Za ubojstvo su tinejdžeru ponudili manje od 100 eura te su mu obećali da će mu u budućnosti plaćati pića kada izađu van. Nizozemsko Ministarstvo pravosuđa je izvijestilo da su proveli tjedne planirajući ubojstvo, a sa ubojicom su komunicirali telefonski i preko Facebooka. Navodno su vršili snažan pritisak na ubojicu. "Ako to ne učiniš, tebe ćemo ubiti", govorili su mu tinejdžeri.

Otac ubijene je u pismu sucu napisao da se svakoga dana pita kako su mu kćer mogli ubit zbog obične svađe. "Primijetio sam da djeca postaju sve nasilnija i nemaju poštovanja. Ne misle na druge", napisao je otac i dodao da se nada kako će sudac, političari, roditelji i cijelo društvo učiniti više kako bi se to zaustavilo. Ovaj slučaj je u Nizozemskoj potaknuo raspravu o ulozi socijalnih mreža i ponašanju tinejdžera na internetu. Zbog toga što su optuženi maloljetnici, tužitelj za njih traži samo godinu dana zatvora.