Facebook tulumi postaju ozbiljan problem

Slučaj poput ovog u Wuppertalu prošlog vikenda je postao već tipičan: nepoznata osoba na Facebooku poziva na slavlje i očito je mnogima ipak draže pravo druženje, nego prijateljstva u svjetskoj mreži. Ali dok i kod "običnih" proslava nisu rijetki nepozvani gosti, kod takvih anonimnih susreta gosti mogu značiti i nevolju.

Tako je, privučena pozivom na Facebooku ili usmenom predajom o "velikom tulumu u gradu", tamo osvanula i skupina radikalnih nogometnih navijača. Nije potrajalo dugo da su poletjele boce i zapaljene "bengalke", tako da je policija morala tražiti pojačanje i iz susjednih gradova da bi smirila usijane glave. Sve u svemu, 16 osoba je ozlijeđeno, a 41 osoba je privedena.
"Pun mi je nos Facebooka"

Prije tri tjedna je i šesnaestogodišnja Thessa iz Hamburga došla na "sjajnu" ideju pozvati "rulju na tulum" preko Facebooka na svoj rođendan. Obzirom da je pogrešno objavila taj poziv kao "javni", pred kućom njezinih roditelja se konačno doista okupila "rulja" od 1.600 "prijatelja" iz virtualnog svijeta, a Thessa je nakon tog iskustva i policajcima priznala kako joj je "pun nos" Facebooka.

Divlje proslave sazvane preko društvene mreže nipošto nisu tipično njemački problem: u australskom Sydneyu je policija morala blokirati dio grada jer se na jednu proslavu javilo 20.000 ljudi! U Harpendenu u Velikoj Britaniji je jedan četrnaestogodišnjak zatražio zaštitu policije jer je i on pozvao na proslavu kod kuće - i 21.000 osoba je najavila kako će doći na tulum. U Francuskoj se takvi Facebook-tulumi nerijetko pretvaraju u opće pijanke i sa po 10 tisuća prisutnih, a u Nantesu je takav tulum jednu osobu stajao i života: pao je s obližnjeg mosta.
Jednostavno sredstvo protiv razuzdanih zabava

Zato su nadležne službe u Njemačkoj odlučile promijeniti ploču: grad Wuppertal je zabranio jednu proslavu koja je preko Facebooka sazvana za 1. srpnja, a zabranu je izrekao i grad Aachen kada je nedavno sazvan tulum u gradskom parku na koji se javilo 1.800 osoba. Usprkos zabrani, u Aachenu se okupilo oko petstotinjak osoba, ali je "zabava" prošla barem bez krvavih glava.

U Njemačkoj protiv razuzdanih tuluma postoji vrlo jednostavno - i vrlo učinkovito sredstvo: organizator je i novčano odgovoran za proslavu koju saziva, pa mu tako stiže i račun za policajce koji su morali biti angažirani, za vatrogasce i hitnu pomoć ako je bila potrebna, a posve izvjesno će dobiti račun od komunalne službe koja je morala počistiti smeće koje se tamo nakupilo, piše Deutsche Welle. Problem je što su pozivi preko Facebooka u pravilu anonimni, tako da se ne zna, tko bi trebao platiti račun.
Dok se ne umiješa politika...

Kada je to ipak moguće, onda i čitava priča završi vrlo brzo: jedna je osoba u Düsseldorfu pozvala na "opću roštiljadu" na obali Rajne nakon što je grad tamo proglasio zabranu pečenja roštilja. Policija je uspjela identificirati pozivača, a kada mu je postalo jasno, koliko će ga to koštati, sam je otkazao manifestaciju. Na sreću po njegov novčanik, baš na taj dan je i pljuštala kiša.

No policija u Njemačkoj ne može baš niti zabraniti svaki "tulum": tako je u Lünenu prošlog vikenda, također preko društvene mreže, osvanuo poziv na "tulum" - u ime prosvjeda kojim se traži "više prostora za mlade". Pravnici su upozorili nadležne službe kako se ovaj slučaj može tumačiti i kao "politička manifestacija" koja se ne može zabraniti a da se ne ugroze i slobode zajamčene Ustavom. Ipak, u Lünenu se okupila tek šačica okorjelih "fejsbukovaca" - vjerojatno i tamo zbog kiše.

Deutsche Welle.