Nova studija: Masovno izumiru kukci

pčele

Više od 40% vrsta kukaca moglo bi izumrijeti u sljedećih nekoliko desetljeća, što bi moglo imati katastrofalne posljedice za naš planet, piše u novom istraživanju "Worldwide decline of the entomofauna: A review of its drivers", objavljenom u časopisu Biological Conservation.

Kolaps ekosustava

Populacija kukaca opada za 2,5% godišnje, što ukazuje na moguće široko rasprostranjeno izumiranje te vrste tijekom jednog stoljeća.

Uz spomenutih 40% vrsta kukaca koje će izumrijeti u nekoliko desetljeća, jedna trećina vrsta je već sada ugrožena; dakle, radi se o podacima koji upozoravaju na mogući kolaps ekosustava na našem planetu koji bi mogao imati poguban utjecaj na sav život na Zemlji.

Znanstvenici sa sveučilišta u Sydneyju i Queenslandu te s Kineske akademije poljoprivrednih znanosti proučili su desetke postojećih izvješća o padu populacije kukaca koji su objavljeni u posljednja tri desetljeća te istražili razloge tog pada.

Gubitak staništa, pesticidi i gnojiva

Ekolog Francisco Sanchez-Bayo sa Sveučilišta u Sydneyju rekao je za navedenu studiju kako se radi o prvom globalnom ispitivanju te vrste problema. Naime, u prošlosti je većinom fokus bio na smanjenju bioraznolikosti kralježnjaka, a ova je studija naglasila važnost kukaca u međusobno povezanim ekosustavima i prehrambenom lancu.

Ključni uzroci smanjenja populacije kukaca su: gubitak staništa i intenzivan rast poljoprivrede i urbanizacije, onečišćenje, pesticidi i gnojiva, ali i biološki čimbenici poput uvezenih i agresivnih vrsta te klimatske promjene.

Za 60% ptica kukci su glavni izvor hrane

Osim što će se zbog smanjenja nekih vrsta povećati broj drugih vrsta kukaca koji mogu izazvati štetu u poljoprivredi, problem će utjecati i na ptice.

Naime, ptice se većinom oslanjaju na kukce kao izvor hrane. Čak i ptice grabežljivice koje se hrane drugim pticama posredno ovise o kukcima jer njihova hrana jede kukce. Kada se smanji populacija kukaca, suočit ćemo se i s problemom oprašivanja usjeva i divljih biljaka, ali i s razgradnjom tvari u tlu.

Prema ranijem istraživanju, "financijska vrijednost usluge koje pružaju kukci u ekosustavu procjenjuje se na 57 milijardi dolara godišnje samo u SAD-u".

Ptice će jesti jedne druge

Oko 80% biljaka u prirodi oprašuje se uz pomoć kukaca, a za 60% ptica kukci su glavni izvor hrane. Entomolog Don Sands smatra kako će se ptice, zbog gubitka primarnog izvora hrane, početi međusobno jesti. "U Australiji ptice kojima nedostaje kukaca počinju jesti jedne druge", rekao je Sands i dodao kako se vjerojatno radi o globalnom fenomenu.

Autori studije pozvali su na radikalno djelovanje. "Budući da kukci čine najraznovrsniju životinjsku skupinu na svijetu i ključni su za ekosustav, ne smijemo ignorirati pad njihove populacije. Trebamo poduzeti odlučne mjere kako bismo spriječili katastrofalan kolaps ekosustava", napisali su.

Predložili su reorganizaciju postojećih poljoprivrednih metoda, a posebno su naglasili koliko je bitno smanjenje upotrebe pesticida.

Kukci čine oko 70% svih životinjskih vrsta.

Izvor: index.hr