Evo što sve možete unijeti u Hrvatsku i Crnu Goru

granica metkovic

... mnogi možda ne znaju da mogu ponijeti do 20 kg ribljih proizvoda, kao i dva kilograma ostale hrane, kao što su med, žive školjke i puževi, a dozvoljen je čak unos do 125 gr kavijara. Budući da je sezona godišnjih odmora već počela, a uskoro se očekuju veće gužve na graničnim prelazima, trebalo bi se na vrijeme informirati o tome što se sve može nositi u prtljazi.

Nije dozvoljeno nositi pršut, sarmu i drugu pripremljenu hranu te jaja, pišu Nezavisne novine. U osobnoj prtljazi mogu se nositi kruh, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), pod uvjetom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa, a moguće je ponijeti i šteku cigareta, litru žestokog pića s udjelom alkohola većim od 22%, pet litara vina ili 16 litara piva.

Kako navode iz UNO BiH, ulaskom Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. godine, u putničkom prometu primjenjuje se europska regulativa, prema kojoj je dozvoljen prenos robe iz trećih zemalja za osobne potrebe putnika (nekomercijalna roba) bez naplate carine i PDV-a do vrijednosti 300 eura po putniku, a u zračnom i pomorskom prometu do 430 eura. Ističu da fitosanitarnom pregledu ne podliježu male količine bilja i biljnih proizvoda kao što su svježe voće i povrće ukupne težine do pet kg, ali krumpir se ne može nositi.

Uz posjedovanje medicinske dokumentacije moguće je unošenje gotovih lijekova za osobne potrebe putnika u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana. Prilikom ulaska i izlaska s područja EU, putnici su obvezni prijaviti carinskoj službi gotovinu koju nose sa sobom i to u iznosu od 10.000 eura ili više.

Ono što je najvažnije kod prelaska granice su putne isprave koje moraju biti važeće, a kod zemalja EU na dan povratka s godišnjeg odmora pasoši moraju važiti još najmanje šest mjeseci. Na to posebnu pažnju skreću u turističkim agencijama koje svoje klijente obvezno upoznaju sa svim pravilima. U banjolučkoj agenciji "Kontiki" kažu da na važenje putovnice od šest mjeseci nakon povratka iz zemalja EU svi budu upozoreni.

"Nismo imali situaciju da klijent ima problem s putnom ispravom, jer ih uvijek upozorimo na to ako im putovnica ističe za tri-četiri mjeseca i to bude ta prva, nazovimo je, eliminacija, jer naši putnici najčešće idu u Tursku, na vrijeme rezerviraju i imaju vremena izvaditi nove dokumente", kažu u ovoj agenciji.

Što se tiče crnogorske granice, koju, za razliku od Hrvatske, putnici iz BiH mogu prelaziti s važećom osobnom iskaznicom, tamo turisti takođe mogu nositi razumnu količinu robe, 200 cigareta, litar žestokog pića i dva litra vina, a od hrane je moguće nositi proizvode za osobnu upotrebu koji su u originalnoj ambalaži, deklarirani i koji ne zahtijevaju poseban režim čuvanja, osim ako se trenutno koriste, u ukupnoj količini do jedan kg.