Evo što su zapravo Maje predvidjele svojim kalendarom

Priča o propasti svijeta u stvarnosti ne potiče od drevnog naroda Maja, nego je jedan neohippie Daniel Pinchbeck u knjizi 'Povratak pernatog zmaja Quetzalcoate', na temelju nepotpunog zapisa s arheološkog nalazišta iz Tortuguere, opisao svoju viziju o propasti svijeta, kazao je Korlević okupljenim Zadranima, prenosi Slobodna Dalmacija.

Korlević je kazao da su originalni arheološki ostaci majanskih kalendara fragmentarni, ali se i iz takvih ostataka može zaključiti da majanski sustav računanja i kalendar nemaju nikakvog proročanstva o propasti svijeta.

Završava vladavina jednog kralja, počinje razdoblje drugog

Maje su zapravo imali matematički sustav temeljen na broju 20, dakle zbroju prstiju na rukama i nogama, znali su baratati samo cijelim brojevima i nisu znali za broj manji od jedan. U takvom su sustavu izgradili kalendar koji je njihovim svećenicima, koji su čuvali tajnu računanja, koristio za proročanstva koja su bili osnova njihove moći. Kalendar se mogao na razne načine tumačiti, a prema Pinchbecku, koji je imao nekakvu viziju kad se pripremao da postane šaman, krajem ove godine završava tzv. 13. baktun, odnosno jedno od 20 razdoblja na koje su Maje podijelili vrijeme.

Po tome se kalendaru, dakle, ne događa ništa posebno, osim što završava vladavina jednog kralja Tortuguere i počinje razdoblje drugog reinkarniranog kralja, kazao je Korlević, naglasivši da nema zapravo nikakva dokumenta Maja koji govori o nekakvoj propasti svijeta.

Za tumačenje da će se 21. prosinca svi planeti poredati u nizu i naći u tzv. galaktičkom ekvatoru, te da će to izazvati katastrofu, Korlević je kazao da to nije točno.

Kako bi doista moglo doći do propasti svijeta? Korlević je kazao da bi najopasnija prijetnja nestanku Zemlje bio pad velikog asteroida, ali vjerojatnost tog događaja iznosi 1:200.000. Prava opasnost za svijet, odnosno čovječanstvo, prijeti i od nuklearnog oružja, te od eksplozije supervulkana Yellowstone koji kasni već 6.500 godina i koji će biti snage tisuću velikih vulkana. Velika opasnost za svijet prijeti od genetski modificiranih organa i virusa koji mogu uništiti neku kulturu - recimo sve trave i time uništiti hranu. Klimatske katastrofe, zaključio je Korlević, poput tzv. globalnog zatopljenja i ledenog doba nisu prave velike opasnosti.