Evo kako sami možete napraviti repelent za odbijanje komaraca

komarac

... napraviti prirodne repelente koji će vas učinkovito i bez štetnih kemijskih sastojaka, zaštiti od neugodnih zujavaca. Citronela je podvrsta limunske trave i najbolje sredstvo za zaštitu od komaraca.

Eterično ulje citronele pomiješajte s baznim uljem i utrljajte na kožu prije izlaska. Ulje čajevca, poznato po svojim ljekovitim, ali i protuuplanim svojstvima, pomoći će vam i u odbijanju komaraca.

U bocu s raspršivačem od 200 ml ulijte 60 ml ulja čajevca i do kraja dopunite destiliranom vodom. Iako vam se može činiti neprivlačnom idejom koristiiti jabučni ocat zbog njegovog mirisa, imajte na umu da je riječ o sastojku koje ima gotovo svako kućanstvo, a učinkovito će odbiti komarce.

Pomiješajte ga sa sitno sjeckanim peršinom i namažite kožu. Jedno od najjačih sredstava za odbijanje komaraca je obična mačja metvica. Istraživanja su pokazala da je 10 puta učinkovitija od DEET-a za odbijanja komaraca.

Kod ružmarina i mačje metvice, samo zgnječite nekoliko listova i utrljajte ih na kožu i odjeću da pojačate učinak.

Lavanda neće samo otjerati moljce iz vaših ormara, već i komarce. Ulje lavande razrijedite u baznom ulju, a možete ga koristiti i za ublažavanje svraba nakon uboda komarca. S obzirom da je jako nježno ulje, možete ga mazati i na kožu bebe.