Europski dan jezika, engleski najzastupljeniji u školama

engleski jezik, učenje

Engleski uči 97,1 posto učenika u obaveznom obrazovanju i daleko je ispred francuskog (uči ga 34,1 posto učenika), njemačkog (22,1) i španjolskog (12,2 posto).

Europski dan jezika obilježava se s ciljem skretanja pažnje javnosti na važnost učenja jezika i promocije bogate lingvističke i kulturne raznolikosti u EU.

Engleski je 2012. učilo više od 90 posto učenika u svim zemljama EU osim u Belgiji, Luksemburgu, Mađarskoj, Bugarskoj i Portugalu. U odnosu na 2005. godinu, postotak učenika koji uče engleski veći je u 25 zemalja EU-a.

Francuski je učilo više od 50 posto učenika u školama u Luksemburgu (gdje se vodi kao strani jezik), na Cipru, u Rumunjskoj, Italiji, Irskoj, Nizozemskoj i u Portugalu. U odnosu na 2005., postotak učenika koji uče francuski pao je u 14 zemalja EU-a, a povećao se u devet.

Više od pola učenika učilo je njemački u Luksemburgu, Danskoj, Poljskoj, Nizozemskoj i Slovačkoj. Postotak učenja njemačkog porastao je u deset zemalja od 2005., a u isto toliko ih se smanjio.

Španjolski uči više od petine učenika u Švedskoj, Francuskoj, Portugalu i u Italiji. Postotak učenja španjolskog porastao je u baš svim zemljama EU-a od 2005. godine.

Kad je u pitanju Hrvatska, godine 2005. engleski je učilo 85,1 posto učenika, što je naraslo na 97,1 posto prije dvije godine. Njemački je prije devet godina učilo 32,1, a prije dvije 42,3 posto učenika. Francuski je u istom razdoblju porastao s jedan na 1,5 posto. Španjolski 2005. u obaveznom obrazovanju nije učio nitko, a sada ga uči 0,1 posto hrvatskih školaraca.

izvor: Hina