Europoslanici traže ukidanje pomjeranja kazaljki na satu

sat

... puta godišnje zbog, kako navodi, sve više dokaza o negativnom uticaju te prakse.

- Naučna istraživanja pokazala su da 20 posto populacije pati od zdravstvenih problema zbog mijenjanja sata, - istaknuo je Pavel Svoboda (EPP), češki poslanik koji predvodi neformalnu radnu skupinu od 70 parlamentaraca okupljenih oko te inicijative.

On navodi da osim negativnog utjecaja na ljudski bioritam, "pomjeranje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja prometnih nesreća, više poremećaja u obiteljima, kao i pada produktivnosti na radnom mjestu.

Svoboda je na konferenciji za novinare u EP u Strazburu podsjetio da je pomjeranje sata uvedeno sa ciljem uštede energije, ali taj cilj nikad nije ispunjen.

- Studija nepristrane službe EP za istraživanja jasno je pokazala da je ukidanje promjene vremena dobro za naših 510 milijuna građana, - tvrdi češki poslanik.

Svodoba kaže da ovaj predlog ima snažnu podršku zemalja članica, pri čemu je Poljska već učinila prve zakonodavne korake po tom pitanju, prenosi Hina.

Svoboda je najavio da će pomenuta radna skupina dati prijedlog rezolucije koja traži od Europske komisije da uputi prijedlog ukidanja te prakse, te da u bližoj budućnosti očekuju glasovanje o tom pitanju u EP.