Dvije bebe iz Imotskog rođene u vozilu Hitne, na putu u Split

U proteklih mjesec dana dvije imotske bebe rodile su se u vozilu Hitne pomoći na putu za Split. Bogu hvala, kažu djelatnici Hitne medicinske pomoći, sve je prošlo u najboljem redu, odvezli smo rodilje i novorođenčad do Splita i - odahnuli.

- Gotovo svakodnevno dolaze nam trudne žene koje trebaju roditi svakog časa. Samo u posljednjih petnaest dana kod nas je došlo deset trudnica koje su bile pred porodom. Upute ih kod nas ginekolozi, baš kao da smo mi specijalizirani za porođaje. Nama je dužnost da pomognemo pacijentima, to i činimo, no ovo što se događa postaje vrlo ozbiljno.

- Kada vozimo trudnicu u Split, s njom idu dežurni liječnik i medicinska sestra, a jedinica Hitne pomoći ostaje bez ljudi. I neka se, ne daj Bože, nešto dogodi, prometna nesreća ili bilo kakav drugi urgentni slučaj, što će biti, tko će odgovarati - jadaju nam se i doktori i medicinske sestre u jedinici za Hitnu medicinsku pomoć u Imotskom.

- Mi nismo krivi što se rodilište zatvorilo i što su nam sugerirali da trudnicama pred porod dademo uputnicu, te da je u Split vodi rodbina ili vozilo Hitne pomoći. Time smo, kažu nam, pravno čisti. Suosjećam s kolegama s Hitne, ali apsurd je i da pet primalja koje su radile u rodilištu primaju plaću i stoje kod svojih kuća, umjesto da dežuraju na Hitnoj i pripomognu osoblju prilikom poroda - veli nam imotski ginekolog dr. Cicko Rebić.

Odluka o zatvaranju imotskog rodilišta uz obrazloženje kako nema osnovnih uvjeta za rad nije se pokazala dobrom za imotske trudnice. U rodilištu su uz njih bile primalje i ginekolog koji su im mogli pružiti stručnu pomoć.

Za sada ipak sve nekako štima, dok se ne daj Bože nešto ne zakomplicira pri porodu u vozilu Hitne pomoći. Tko će onda biti odgovoran?

Braco Ćosić/slobodna dalmacija