FOTO  Dubrovnik. 'Ukleto' Boninovo neodoljivo privlači samoubojice, a lakomislene šetače često košta života

Boninovo
Kanađanka se, prema izvješću PU dubrovačko-neretvanske, prije pada šetala parkom u Ulici branitelja Dubrovnika, tik iznad klisura, te se pokliznula i pala u ambis. Od pada je 24-godišnjakinja zadobila teže ozljede, koje je ipak životno ne ugrožavaju, te je navodno s prijelomom zgloba desne ruke zadržana na liječenju u dubrovačkoj bolnici. Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić potvrdio je da je stanje turistkinje stabilno, te da se provodi dopunska dijagnostika, piše slobodnadalmacija.hr.

Korak u smrt

Nezgodnim padom kanadska gošća tako se, ni kriva ni dužna, priključila velikom broju osoba za koje se vidikovac na Boninovu (umalo) pokazao koban. Slučajeva stradavanja stranih turista na Boninovu već je bilo, što zbog nepažnje, što zbog utjecaja alkohola, opijata ili naprosto nepoznavanja terena punog strmina. Tako je pripiti finski turist prije nekoliko godina pao u dvadesetak metara duboku provaliju i na mjestu preminuo. Očevid je pokazao da je Finac iz neutvrđenog razloga preskočio ogradu te iznad ruba ponora izgubio ravnotežu, pokliznuo se i zbog zadobivenih višestrukih prijeloma izgubio život.

Boninovo, gradski predio i ujedno tridesetak metara duboki bezdan podno istoimena gradskog groblja među generacijama Dubrovčanima i izvan sezone slovi kao ukleto mjesto koje često 'biraju' samoubojice. U recentnoj povijesti Grada rijetko koja godina prođe bez barem jednog suicida ili samoubojstva u pokušaju. Urbane legende govore da se u razdoblju od 1995. do 2000. godine svakoga prvog ponedjeljka u veljači na Boninovu bilježilo najmanje jedno samoubojstvo.

Statistike su potvrdile da su samoubojstva češća u veljači, lipnju i srpnju, te za južine, makar stručnjaci kažu da nije zabilježena korelacija s klimom već da suicid ovisi o psihičkom stanju i okolnostima u kojima živi pojedinac.

Zaštitne ograde

Kako bi se prevenirali takvi slučajevi, ali i mogući padovi alkoholiziranih turista s kamene ograde u ambis, uoči agresije na Grad, nadomak obližnjoj villi Čingrija postavljena je blizu 3 metra visoka žičana ograda koju je nemoguće preskočiti.

No, dio šetnice prema kampusu Sveučilišta zadržao je starinsku oko metar nisku ogradu koja ne jamči bogzna kakvu sigurnost u slučaju da se prolaznici iz nekog razloga odluče previše nagnuti nad ponor.

Ispod javnog gradskog parka na Boninovu, odakle se okliznula mlada Kanađanka i gdje često noću 'odsjedaju' backpackeri, je i jedno od popularnih gradskih 'stjenovitih' kupališta do kojega vode strme zavojite stube. I one su nekoć bile neograđene, no zahvaljujući inicijativi lokalnih kupača i mjesnog kotara zbog sigurnosnih je razloga skalinada ograđena, te su postavljeni rukohvati.

Slučaj Britt Lapthorne

U sjećanju Dubrovčana upravo je gradski predio Boninova ostao i po pronalasku trupla Britt Lapthorne, 21-godišnje australske studentice nestale u rujnu 2008., nakon zabave u noćnom klubu. Nakon 18 dana intenzivne potrage, Brittino tijelo u poodmaklom stadiju raspadanja pronašao je ribar upravo u zaljevu Boninovo.

Australski mediji izvijestili su da su nalazi tamošnjeg istražnog suca i mrtvozornika pokazali da djevojka nije počinila samoubojstvo niti da je slučajno pala u more s dubrovačkih litica.

Ljubavnim katancima protiv zle kobi

Posljednjih godina Boninovo se spominje i po vedrijim temama, točnije po ljubavnim katancima koje na ogradu iznad provalije postavljaju zaljubljeni parovi.
Lokoti s ugraviranim srcima i inicijalima imena zaljubljenih pričvršćuju se uglavnom noću, a ključeve katanaca zaljubljeni ritualno bacaju u more.

Dubrovački graveri od prve pojave lokota prije pet godina imaju sve više posla, a psiholozi i sociolozi odavno su prognozirali da će izolirani slučajevi postavljanja katanaca prerasti u tradiciju po kojoj će Dubrovnik postati poznat, a Boninovo se prometnuti u novu turističku atrakciju, te da će s Boninova konačno biti skinuta stigma mjesta za samoubojice.

Foto: Hanza Media