Država za učenike : Prvašići u Federaciji iz udžbenika uče da ovca daje med , krava batak a puž je veselo proljetno biće.

Sporni udžbenici izdavača Nam čak služe i kao reklamni prostor te se u njima primjerice reklamiraju Nutella i Smoky.

Članovi Udruženja izdavača udžbenika skrenuli su pozornost na niz pogrešaka u spornim udžbenicima. Primjerice, u udžbeniku za prvi razred postavljeno je pitanje koje proizvode daju konj i zec. Od učenika se traži i da dopune tko sjedi na stolicama, i to na crtežu na kojemu nema niti jedne stolice, te da odgovore kreću li se pješaci pravilno na crtežu na kojemu nije nacrtan niti jedan pješak, a prometni znakovi postavljeni su nasred kolničke trake.

Navodi se da je do ove tragikomične situacije došlo zbog višegodišnjeg favoriziranja jednog izdavača u Federaciji BiH.

Naime, iz udžbenika izdavačke kuće Nam trebali bi učiti učenici prvog, drugog i trećeg razreda u čak 80 posto škola iz četiri županije u FBiH.Nezadovoljni zbog favoriziranja te izdavačke kuće iz udruženja osam izdavača udžbenika i nastavnih sredstava upozorili su na čitav niz nepravilnosti u udžbenicima.

Izdavači, recenzenti i autori zbog pogrešaka će biti sankcionirani tek ako se promijene pravila koja idući tjedan treba dogovoriti Koordinacija ministara obrazovanja.
'Predložit ću da se zbog grešaka udžbenici skinu s liste odobrenih. U slučaju ovce koja daje med, pogriješio je izdavač jer u rukopisu tog udžbenika ovo nije bio slučaj', rekao je Damir Mašić, ministar obrazovanja FBiH.

Dodao je da će izbor recenzenata ubuduće biti transparentniji pa će ih birati kantonalna ministarstva ili će udžbenike pregledati pedagoško-prosvjetni zavodi. Ubuduće će biti odobravana dva udžbenika za isti razred i isti predmet, umjesto po deset, a svaki će pregledati savjetnici ministra obrazovanja.

Iz Udruženja osam izdavača udžbenika kažu da je stanje ovakvo zbog korupcije te tvrde da su direktori i nastavnici kupljeni za jedan parfem, a krivca vide u Ministarstvu obrazovanja FBiH.

I sam ministar obrazovanja FBiH kaže da vjeruje da je bilo malverzacija, stoga je pozvao nastavnike da prijave slučajeve korupcije i obećao im zaštitu. Istaknuo je da se dosad još nitko nije javio te dodao da mu nije jasno kako nitko 'nema petlju' prijaviti korupciju.
Direktor tuzlanske izdavačke kuće Nam, Sevlid Hurtić, tvrdi da je riječ o podvalama te da nije moguće korumpirati 5000 učitelja. Demantirao je i optužbe da iza njega stoji stranka i vjerska zajednica.

Nezavisne novine